Vyjedanie zo stresu: ako tomu zabrániť?

Autor: Michael Achberger | 2.11.2020 o 6:30 | Karma článku: 3,65 | Prečítané:  618x

Poznáte ten pocit, keď v rôznych emočných situáciách siahate po niečom sladkom? A to je zle. Prezradíme vám skryté hrozby stresového vyjedania, ale i spôsoby, ako to okamžite stopnúť.

Stresové vyjedanie a spôsoby, ako ho stopnúť v snahe ochrániť svoj organizmus

 

Prečo častejšie konzumejeme väčšie množstvá jedla pri strese? Prvá odpoveď, ktorá mi napadne, je asi preto, že sme hladní.  Ak sa však lepšie pozriete na svoje vlastné pocity a motivácie, môžete zistiť, že často to nie je pocit hladu, ktorý vás podnieti k jedlu. 

Môžete tiež jesť, pretože ste nahnevaní, smutní alebo sklamaní. Ale stravovanie pod vplyvom stresu a negatívnych emócií - ako jedna z príčin nadmerného stravovania - môže viesť k nadváhe a obezite a výrazne brániť chudnutiu.

 

Pri pohľade na svoje vlastné stravovacie správanie treba pamätať na niekoľko vecí:

  • Pod vplyvom stresu a emócií môžete zvýšiť počet jedál (občerstvenie na odpútanie sa od práce) a / alebo ich výdatnosť (väčšia porcia alebo čokoláda pre väčšie pohodlie).
  • Emočné stavy miernej a strednej intenzity zvyšujú počet zjedených jedál, zatiaľ čo silný stres a silné emócie ich majú tendenciu znižovať.
  • Túžbu po jedle môžu ovplyvňovať tiež špecifické emócie (napr. nuda, úzkosť, hnev), ako aj zhoršenie nálady, nejasný pocit nepohodlia alebo nedostatok pocitu kontroly nad vlastným emocionálnym vzrušením.
  • Pozitívna nálada môže tiež ovplyvniť stravovacie správanie (napr. keď oslabuje sebakontrolu).  Príkladom je zjedenie koláča s priateľmi kvôli povýšeniu v práci.  Zdá sa však, že vplyv pozitívnych emócií na jedlo je slabší a pre telesnú hmotnosť menej dôležitý.
  • Emočné stravovanie sa začína často vtedy, keď nepociťujete hlad.
  • Tendencia stravovania pod vplyvom psychického napätia sa môže pravidelne zvyšovať (v zložitých životných chvíľach).

     

 

Prečo je stravovanie spôsob riešenia emocionálneho nepohodlia?

 

Príjem potravy veľmi skoro v našom vývoji je spojený s úľavou od nepríjemných podmienok. Kŕmenie uspokojuje nielen fyziologický hlad, ale aj potrebu bezpečia a blízkosti. Biologický hlad spôsobuje nepríjemné pocity. Preto môžu byť emočné stavy iného pôvodu nesprávne interpretované ako signály hladu. Navyše, dosiahnutie niečoho na zjedenie v zložitej situácii sa môže stať zvykom, keď sa s tým vaši opatrovatelia vyrovnali, keď vám chýbajú iné nápravné opatrenia alebo keď utekáte pred nepríjemnými emóciami a snažíte sa čo najskôr zbaviť napätia.  K pôžitku z jedla je pomerne ľahký a rýchly prístup a tiež vám berie nepríjemné pocity: umožňuje vám nahradiť nepríjemné stavy príjemnými stavmi. Príprava a konzumácia jedla zmierňuje napätie a odvádza pozornosť od skutočného problému.

 

Riešenie emócií prostredníctvom jedla je však ťažko konštruktívne. Stravovanie sa nedostane ku koreňu problémov, ani ich nevyrieši.  Ľahké uvoľnenie z napätia a rýchle zlepšenie nálady vás odrádza od konfrontácie s nepríjemným stavom a následne vám sťažuje prístup k vašim vlastným skúsenostiam a vytláča správne spôsoby zvládania. Táto metóda znižovania emočného napätia je navyše prekážkou na ceste k dosiahnutiu a udržaniu zdravej telesnej hmotnosti. Zlyhania v procese chudnutia sú významným zdrojom nových negatívnych emócií, napríklad viny, hanby, skľúčenosti, a tým poháňajú začarovaný kruh.

 

Ako zvládnuť stravovanie pod vplyvom emócii a stresu?

 

Prekonať problém emocionálneho stravovania je v skutočnosti naučiť sa zvládať napätie, vrátane tých, ktoré súvisia s oblasťou stravovania a chudnutia. Nasledujúce tipy vám môžu pomôcť prekonať ťažkosti so zamotaním emocionálnej oblasti do oblasti stravovania:

Pamätajte, že stres a negatívne emócie nie sú len hrozbami.  Zložitú situáciu je možné považovať za výzvu. Vzrušenie sprevádzajúce emócie by sa malo stať zdrojom energie pre konanie a ich obsahom - zdrojom informácií o zmenách prebiehajúcich v nás a v prostredí (napr. smútok nás informuje, že sme niečo stratili, a hnev, že sme pri dosahovaní svojich cieľov narazili na prekážku).

 

Naučte sa rozpoznávať príznaky psychického stresu pozorovaním svojich fyziologických reakcií, správania (verbálnych i neverbálnych), myšlienok a pocitov.

Pokúste sa analyzovať svoje dôvody pre stravovanie a z emocionálnych dôvodov zistite, kedy jete.

Pamätajte, že zmena stravovacích návykov je tiež stresujúca: zahŕňa boj so starými návykmi a zavádzanie a upevňovanie nového správania.

Pokúste sa s touto situáciou zaobchádzať ako s výzvou, nie s nátlakom, ublížením alebo vyhrážkou.

Dávajte pozor na negatívne emócie spôsobené odchýlkou od predpokladanej stravy.  Nenechajte sa rozveseliť ďalšou šiškou - jednoducho sa vráťte k správnemu stravovaniu.

 

Keď už kvôli napätiu siahnete po jedle, rozoberte nasledujúce:

 

Skúste pomenovať emócie, ktoré momentálne prežívate (napr. strach). Popremýšľajte, čo vám hovoria (napr. bojíte sa hovoriť na verejnosti) a ako môžete využiť energiu, ktorá je s nimi spojená (napr. znova si preštudujte poznámky, precvičte si začiatok).

Popremýšľajte, ako môžete vyriešiť problém, ktorý spôsobuje stres. Ak riešenie nie je možné (napr. nemožno sa vyhnúť vzniku), hľadajte spôsob, ako znížiť napätie (napr. sústreďte sa na pravidelné dýchanie, choďte na krátku prechádzku).

Stres je nenahraditeľným spoločníkom v našich životoch, ale aby ste mu to uľahčili, pripravte si zdroje na zvládanie stresu.

Popremýšľajte, ako radi trávite čas, ktorý vám robí najväčšiu radosť. Spôsoby, ako zmierniť napätie a zlepšiť náladu, hľadajte veci, ktoré vám prinášajú radosť, a nesiahajú po inej porcii koláča.

 

Precvičujte rôzne stratégie zvládania stresu: hľadajte podporu od ostatných, zamerajte sa na hľadanie a implementáciu nových riešení, odvádzajte pozornosť od ťažkostí, venujte sa fyzickej aktivite, prijímajte ťažkosti a nepohodlie, znovu interpretujte situácie atď.

Starajte sa o svoje zdravie a dobré vzťahy s ostatnými ľuďmi a - čo je dôležité - nezabudnite si oddýchnuť.

 

Ak máte pocit, že samotné zvládanie stresu a emócií je príliš enomrmné, navštívte špecialistu. Stravovanie uspokojuje nielen biologické potreby človeka, ale aj jeho psychosociálne potreby: chutné jedlo prináša potešenie, varenie môže byť príjemnou činnosťou, spoločné stretnutie pri stole - zdroj radosti a servírovanie - prejav vďaky. Jedlo môže tiež hrať úlohu pri zvládaní stresu a nepríjemných emócií. Je dobré si to uvedomiť a pracovať na adekvátnych spôsoboch riešenia napätia.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Mads Mikkelsen pre SME: Som slávny, som úspešný, ale toto som chcel?

Slávny dánsky herec priznáva, že mu niekedy pomôže pohár vína.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Sám si už Fico nepomôže

Špekulatívne štiepenie Smeru je obyčajná konšpirácia.

Prieskum: Z konfliktu SaS a OĽaNO ťaží Sulík, rastie aj Pellegriniho Hlas

Kollárova Sme rodina padala už pred kauzou nemocnica.


Už ste čítali?