reklama

Med? Pozor na váhu!

Celé stovky rokov sa med teší obľube pre svoje liečebné účinky aj skvelú chuť. Ako si ale sladká pochúťka rozumie s chudnutím?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Hlavné zložky medu

 * 27 až 44% fruktózy

 * 22 až 41% glukózy

 * 1 až 14% ostatných sacharidov (sacharóza, maltóza a pod.)

 * 17 až 24% vody

Ďalšie zloženie

 * Bielkoviny a aminokyseliny

 * Minerálne látky (fosfor, meď, horčík, vápnik, železo)

 * Stopové prvky (jód, fluór, kobalt, mangán, zinok, kyselina kremičitá)

 * Vitamíny (hlavne C a B)

 * Organické kyseliny (jablčná, vínna a citrónová)

 * Enzýmy

 * Peľ

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Nahliadnite do pohára

Čím je zlatistá hmota priezračnejšia, tým viac fruktózy obsahuje. Špecifické zloženie aj chuť závisí na zmesi kvetov, ktoré včely na výrobu použijú. Veľké rozdiely v zložení sa objavujú aj s ohľadom na sezónu, lokalitu a konkrétne včelstvo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

TIP: Kryštalizácia medu je prirodzený proces a nijako neznižuje jeho kvalitu. Ak sa chcete kryštálikov zbaviť, stačí ho zľahka zahriať.

4 hlavné rozdiely medzi medom a bežným cukrom

obsah kalórií

Kým rafinovaný cukor obsahuje iba prázdne kalórie, z medu získate aj ďalšie dôležité živiny. Vzhľadom k obsiahnutej vode ukrýva 100 g medu približne 288 kalórií, čo je asi o 100 kcal menej ako v prípade repného cukru.

trávenie

Biely cukor sa rozkladá v pečeni. Pri vyššej konzumácii ju zaťažuje. Cukry obsiahnuté v mede sa vstrebávajú stenou tráviaceho traktu, odkiaľ putujú priamo k bunkám. Do pečene teda vôbec nevstupujú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

rýchly zdroj energie

Práve pre vysoký obsah jednoduchých cukrov je med vyhľadávaným rýchlym zdrojom energie pri fyzickom i psychickom vyčerpaní. Jednoduché sacharidy telo nemusí na rozdiel od zložených cukrov štiepiť, takže je proces rozkladu a transportu energie k bunkám oveľa jednoduchší a rýchlejší.

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

glykemický index

Ďalší, aj keď len nepatrný rozdiel, sa týka glykemického indexu. Potraviny s vysokým skóre GI zvyšujú hladinu krvného cukru, pričom telu dodávajú len malú výživovú hodnotu. Podľa zahraničnej štúdie má med GI 58, zatiaľ čo cukor 60.

Pozitívne vlastnosti medu

Antimikrobiálne a protizápalové účinky

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vedci v roku 2014 zverejnili výsledky štúdie, ktorá ukázala, že med môže pomôcť v boji proti zápalovým procesom v tele, napríklad pri cukrovke, arteroskleróze a kardiovaskulárnych chorobách.

Antioxidanty

Obsahuje rad antioxidačných látok, vrátane fytochemikálií, flavonoidov a kyseliny askorbovej (vitamín C). Antioxidanty znižujú oxidačný stres v tele tým, že odstraňujú voľné radikály. Vedci spájajú oxidačný stres s radom chronických stavov, vrátane niekoľkých typov rakoviny. Konzumácia potravín bohatých na antioxidanty znižuje riziko chronických ochorení.

Podpora trávenia

Niektoré sacharidy obsiahnuté v mede pomáhajú hojiť poškodenú žalúdočnú sliznicu. Veľkou výhodou sú aj jeho prebiotické účinky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalej stimuluje rast prospešných baktérií v tráviacom trakte a obmedzuje rozmnožovanie tých škodlivých. Výskumy tiež preukázali, že znižuje intenzitu a dĺžku trvania akútnej hnačky.

Podpora imunity a liečba prechladnutia

Už od nepamäti sa med využíva na liečbu ochorení horných dýchacích ciest, ktoré sa prejavujú kašľom a bolesťou v krku. Ak ochoriete, stačí pridať lyžičku do bylinkového / zázvorového čaju alebo k nastrúhanej cibuli.

Zníženie rizika aterosklerózy

Obsiahnuté látky totiž zabraňujú usadzovaniu cholesterolu na stenách ciev. Podľa zahraničných štúdií med znižuje celkový aj "zlý" LDL cholesterol a zároveň zvyšuje "dobrý" HDL cholesterol.

Hojenie rán

Egypťania ho od roku 1550 pred naším letopočtom používali predovšetkým k hojeniu rán. Skvele pôsobí pri liečbe rezných rán, preležanín, vredov a ľahších popálenín.

Zníženie krvného tlaku

Konzumácia medu reguluje krvný tlak a znižuje riziko srdcových chorôb. Podľa zahraničnej štúdie obsahuje antioxidačné zlúčeniny, spojené so znižovaním krvného tlaku.

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Med pomáha tiež v prípade:

 * stresu

 * nízkej imunity

 * porúch spánku

 * slabosti

 * únavy

Kto by sa mal medu radšej vyhýbať?

Rozhodne ľudia s alergiou na med. Všeobecne ho odborníci neodporúčajú ani diabetikom. Avšak niektoré štúdie naznačujú, že by pre osoby s diabetom 2. typu mohol byť v menších dávkach vhodný. Podľa ďalšieho výskumu je pre cukrovkárov prinajmenšom menej škodlivý ako bežný cukor.

Vyberte si ten správny med

Je zdravšou a pre mnohých aj chutnejšou

alternatívou rafinovaného cukru. Musíte si však vybrať kvalitný produkt bez ďalších prímesí. Niektorí výrobcovia ho kvôli finančnej úspore miešajú sa sirupom a vodou.

Pozor si dávajte hlavne na príliš lacné výrobky, ktoré nie sú zárukou kvality. Uprednostňujte medy so slovenským pôvodom ideálne priamo od včelárov.

Kvalitný med by mal byť mierne až silne priehľadný, tekutý a čiastočne alebo úplne kryštalický.

Pozor na váhu

Aj napriek tomu, že je napumpovaný cennými látkami, stále obsahuje veľké množstvo cukrov a kalórií. Preto je dôležité nakladať s ním ako so sladidlom a jesť ho s rozumom. V jednej polievkovej lyžici je približne 64 kcal. Pokiaľ si príjem medu nebudete strážiť, môže vaša váha nenápadne narastať.

Najväčšie nebezpečenstvo hrozí v prípade, že začnete používať medové sladidlá na pravidelnej báze a zároveň neurobíte žiadne ďalšie zmeny v jedálničku. O spojení vyššieho príjmu pridaného cukru s rizikom priberania na váhe hovoria aj výsledky zahraničného výskumu.

Ako si vychutnať med a zároveň nepribrať?

Najlepším spôsobom, ako využiť všetky výhody a zároveň neohroziť svoju váhu, je zvoliť si kvalitný med a používať ho ako náhradu za nezdravé sladidlá, ako je rafinovaný cukor alebo sirupy s vysokým obsahom fruktózy.

Ak túžite schudnúť, množstvo medu si starostlivo strážte a myslite na to, že kaloricky je na tom veľmi podobne ako klasický cukor.

Dodržujte pestrý a vyvážený jedálny lístok a med konzumujte v umiernenom množstve. K osladeniu kaše, jogurtu, čaju i smoothie bohato stačí jedna čajová lyžička medu. Ak k tomu všetkému ešte pridáte pohybovú aktivitu, obmedzenie stresu a dostatok spánku, nemusíte sa o svoju váhu báť.

Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  530
  •  | 
  • Páči sa:  894x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu