reklama

Poctivý diétny jedálniček pre vás: inšpirujte sa!

Ak chceme naozaj schudnúť, bez zmien v stravovaní to nepôjde. Podľa výživových odborníkov má na úspešné chudnutie zásadný vplyv práve stravovanie. Kým zdravý jedálniček tvorí 70% úspechu, na telesný pohyb pripadá iba 30%.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Ja vám poradím, ako by takýto diétny, ale poctivý jedálniček mal vyzerať.

Základom úspechu sú znalosti zdravého stravovania

Keď chcete dosiahnuť úspech, musíte vedieť, čo, ako a prečo máte robiť. Musíte mať jasný cieľ. To platí aj pre chudnutie. Najprv načerpajte informácie a nevrhajte sa do chudnutia bezmyšlienkovite. Čím viac toho budete o chudnutí poznať, tým lepšie a ľahšie sa bude zbavovať nadbytočných kíl.

Zoznámte sa so základnými termínmi, ako sú tuky, bielkoviny, sacharidy, energetická hodnota potravín, glykemický index, nutričné hodnoty a pod. Naučte sa, ako vyberať zdravé a výživovo hodnotné potraviny, a ako ich najlepšie upravovať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zistite tiež, ako môžete jedlom podporiť metabolizmus. Ako jesť, aby ste sa necítili hladní. Vhodné je mať zásobu diétnych receptov, ktoré vám uľahčia plánovanie diétneho jedálnička na chudnutie.

ilustračý obrázok
ilustračý obrázok (zdroj: picturama.com)

Diétny jedálniček si naplánujte dopredu

Nestačí si sľúbiť, že budete jesť zdravšie. Na chudnutie musíte byť veľmi dobre pripravení. Predstavte si, že prídete unavení a hladní z práce domov. Budete mať chuť a silu zaskočiť na nákup a zaoberať sa zdravou večerou?

Skôr zjete prvé, čo vám príde pod ruku. Hlad nie je len najlepší kuchár, ale aj najväčší nepriateľ štíhlej línie. Ideálne je naplánovať si diétny jedálniček na týždeň dopredu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Urobte si bylinkový čaj, posaďte sa v pokoji k stolu a začnite. Urobte si napríklad prehľadnú tabuľku v exceli, kde budete mať rozčlenené všetky jedlá na jednotlivé dni v týždni. Každý deň by mal obsahovať aspoň 5 jedál – raňajky, desiata, obed, olovrant a večera. Ak chodíte spať neskôr, pridajte riadok s neskorou večerou. Do každej kolónky vpíšte, čo budete jesť.

Nákupte si JEDLO na niekoľko dní dopredu! 

Aby ste mali zaručené, že pôvodný plán dodržíte, nakúpte si všetky potrebné potraviny a suroviny do zásoby. Vďaka tomu sa vám nikdy nestane, že nebudete mať doma nič vhodného.

Zostavte si diétny jedálniček správne

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Už hodinu odhrýzate nervózne ceruzku a nie a nie prísť na to, čo je dobré k raňajkám, čo je vhodné na obed a čo na večeru? Stačí sa naučiť základné pravidlá, ako zostaviť diétny jedálniček.

  • Jedzte 5x až 6x denne – jedzte častejšie a nebudete mať hlad.

  • Sacharidy, bielkoviny a tuky – každé hlavné jedlo by malo obsahovať všetky 3 živiny.

  • Dopoludnia sacharidy, bielkoviny popoludní – ráno voľte jedlá s prevahou sacharidov, popoludní jedzte viac bielkovín.

  • Čím menej upravovanej potraviny, tým lepšie – nekupujte polotovary, jedlá si varte sami najlepšie z čerstvých surovín.

  • Varte si – jedlo na budúci deň si pripravte deň alebo dva vopred.

  • Nebojte sa experimentovať – objavujte nové chute a skúšajte nové recepty. 

    ilustračý obrázok
    ilustračý obrázok (zdroj: picturama.com)

Plánovanie jedálnička vás bude viac baviť

Pri zostavovaní jedálnička vám pomôže potravinová pyramída, kde sa ľahko dozviete, čo je zdravé a čo by ste mali jesť len výnimočne. Aby ste sa mali od čoho odpichnúť, pripravil som si pre vás vzorový jedálny lístok na tri dni. Vymyslieť diétny jedálniček na celý týždeň a dlhšie už pre vás bude hračka.

DEŇ PRVÝ

Raňajky: Čerstvé ovocie, orechy a semienka zmiešané s bielym jogurtom

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Olovrant: Veľké jablko

Obed: Dusené hovädzie v mrkve so zemiakmi

Olovrant: Plátok tmavého chleba s cottage a paradajkou

Večera: Prírodný kurací plátok s kuskusom a dusenou zeleninou

DEŇ DRUHÝ

Raňajky: Celozrnný bosniak s tuniakovou nátierkou a reďkovky

Olovrant: 1 banán

Obed: Talianske rizoto s hubami

Olovrant: Ovocný kefír

Večera: Grilovaný pstruh so šalátom z pečených paprík a paradajok

DEŇ TRETÍ

Raňajky: Ryžová kaša s hrozienkami a orechmi

Olovrant: Celozrnný chlieb s cottage syrom a mrkva

Obed: Šošovicová polievka na kyslo s vajíčkom a kyslou uhorkou

Olovrant: Coleslaw šalát

Večera: Medailónky z bravčovej panenky a dusená mrkva s hráškom

Diétny jedálniček a 3 chutné recepty na raňajky, obed aj večeru

Existujú aj iné možnosti, než len "pečivo s niečím". Obed môže mať tiež mnoho tvárí, nielen kus nejakého mäsa bez chuti s prílohou a diétne zázraky sa dajú tiež pripraviť aj na večeru.

Raňajky inak a lepšie: Luxusná pšenová kaša s orieškami

Suroviny, 1 porcia:

  • 50 g pšena

  • 3 lyžice pšenových vločiek

  • 150 ml sójového mlieka

  • 1 lyžička mletej škorice

  • 1 lyžička nasekaných orieškov a semienok

  • 1 lyžička medu

  • 50 g ovocia

Pšeno preperte v studenej vo vode a sparte ich vriacou vodou. Nechajte odkvapkať a vsypte do vriaceho mlieka. Povarte cca 20 minút. Hotovú kašu na tanieri ozdobte orieškami, semienkami, ovocím, škoricou a medom.

Šalát je dobrý na obed aj na večeru: Vynikajúci pohánkový šalát s údeným temphom

Suroviny, 1 porcia:

  • Menšia cuketa

  • Menší baklažán

  • 40 g údeného tempehu

  • 100 g pohánky

  • 1 cibuľa

  • 3 strúčiky cesnaku

  • majoránka

  • 1 lyžička olivového oleja

Baklažán a cuketu nakrájajte na rovnako veľké kúsky. Prepláchnite pohánku vodou a zalejte vodou. Osoľte, pridajte lyžicu oleja a varte do mäkka. Uvarenú pohánku zlejte a presypte do misy.

Pridajte pokrájanú najemno nakrájanú cibuľku, roztlačený cesnak a majoránku. Na troche vody podusíme baklažán a cuketu a pridajte k pohánke. Na pare ohrejte tempeh a podávajte s pohánkovým šalátom.

ilustračý obrázok
ilustračý obrázok (zdroj: picturama.com)

Ryba aspoň raz týždenne: Jemne dusené filety z tresky a so zeleninou

Suroviny, 1 porcia:

  • filety z tresky

  • červená paprika

  • polovica cukety

  • cherry paradajky

  • rukola

  • valeriánka

  • šalátová uhorka

  • cibuľa

  • 1 lyžička olivového oleja

  • kari

  • chilli

  • zeleninový vývar

Na masle orestujeme najemno pokrájanú cibuľku a filety. Osoľte, podlejte vývarom a duste cca 10 minút. Pridajte papriku, cuketu, baklažán, paradajky a korenie a duste ďalších 10 minút. Medzitým nakrájajte uhorku a zmiešajte s rukolou. Osoľte, okoreňte, ochuťte citrónovou šťavou a olivovým olejom a podávajte s hotovou treskou.

Jedzte to, čo máte radi

Skúste sa na diétny jedálniček pozrieť iným pohľadom než ako na nutné utrpenie, bez ktorého nemožno úspešne schudnúť. Diétny jedálniček môže byť chutný, pestrý a dokonca aj zábavný, v žiadnom prípade však nudný a stereotypný.

Popustite uzdu svojej fantázii a spoločne s ubúdajúcimi kilami objavte nové chute. Možno, že sa vám diétny jedálniček zapáči natoľko, že u neho zostanete natrvalo.

Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  532
  •  | 
  • Páči sa:  912x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu