Jesenný jedálniček z našich potravín: vyskúšajte...

Autor: Michael Achberger | 21.10.2019 o 6:30 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  895x

"Jedzte sezónne a lokálne", radia výživoví špecialisti. Čo to znamená? Naše telo je naprogramované tak, aby najlepšie trávilo potraviny, ktoré sa nachádzajú momentálne v našich zemepisných šírkach.   

Blíži sa tiež obdobie jesenných prechladnutí – bojujte proti nim tradičnými prírodnými zbraňami, medzi ktoré patrí cesnak, cibuľa alebo oriešky všetkého druhu.

 

 

1. Pondelok:

Raňajky: 30 g domáceho müsli, 150 g probio jogurtu, 20 hrozienok, menšie jablko (330 kcal)

Olovrant: 250 ml fresh mrkvovej šťavy + 20 ks mandlí (152 kcal)

Obed: 100 g vareného lososa na pare, 100 g varenej brokolice, 150 g varených zemiakov, trocha masla na omastenie (400 kcal)

Olovrant: banánový mliečny ovocný kokteil (200 ml mlieka, 150 g banánu) (212 kcal)

Večera: 250 ml tekvicovej polievky s polovicou celozrnného rožku (313 kcal)

 

2. Utorok:

Raňajky: 2 miešané vajíčka s cibuľkou, krajec chleba (330 kcal)

Olovrant: domáca müsli tyčinka s orechmi (130 kcal)

Obed: 150 g vareného bravčového chudého mäsa na cesnaku, 150 g šošovkovej kaše (490 kcal)

Olovrant: 250 g strúhanej mrkvy s jablkom (120 kcal)

Večera: 250 g šopského šalátu s balkánskym syrom (250 kcal)

 

3. Streda:

Raňajky: celozrnná žemľa s cottage, 2 plátky syra eidam, paradajka (400 kcal)

Olovrant: 150 g ovocného šalátu (kivi, banán, mandarínka, citrónová šťava) (120 kcal)

Obed: 150 g grilovaných kuracích pŕs, 150 g šťuchaných zemiakov s cibuľkou, malý zeleninový šalát (400 kcal)

Olovrant: 300 ml ovocného jogurtového nápoja light, 10 g vlašských orechov (180 kcal)

Večera: 100 g šalát s cícerom a feta syrom s trochou olivového oleja, cesnakom (50g) (290 kcal)

 

4. Štvrtok:

Raňajky: 150 g ovsenej kaše v mlieku s hrozienkami a škoricou, 200 ml pomarančového džúsu (300 kcal)

Olovrant: čokoládový puding z chia semienok (185 kcal)

Obed: morčací závitok so špenátom a parmezánom + 100 g dusenej ryže (456 kcal)

Olovrant: krajec slnečnicového chleba, tvarohová nátierka, plátok papriky (240 kcal)

Večera: 200 g varená pohánka so zeleninou podľa vlastnej chuti, knäckebrot (290 kcal)

 

5. Piatok:

Raňajky: 1 celozrnná žemľa s kuracou šunkou, 2 plátky eidamu, 2 plátky papriky (273 kcal)

Olovrant: 1 pomaranč, 1 jablko, 200 ml nízkotučného kefíru (212 kcal)

Obed: 100 g hovädzieho mäsa, 200 g celozrnných špagiet, Bolonská omáčka (420 kcal)

Olovrant: 50 g mozzarelly, 4 cherry paradajky (220 kcal)

Večera: 80 g olomouckých tvarôžkov, 1 plátok celozrnného ražného chleba, maslo 10 g (330 kcal)

 

6. Sobota:

Raňajky: 1 plátok celozrnného chleba, 2 plátky kuracej šunky, prírodná lučina, zelenina podľa vlastnej voľby (303 kcal)

Olovrant: 100g ovocného šalátu z kiwi, banánu, mandarínky, citrónovej šťavy, biely jogurt (150 ml) (200 kcal)

Obed: hovädzie zadné (100 g) dusené na šampiňónoch (100 g), varená celozrnná ryža (65 g), zeleninový šalát (455 kcal)

Olovrant: 250 ml ovocného jogurtového nápoja, 10 g vlašských orechov (220 kcal)

Večera: 80 g tuniaka vo vlastnej šťave, krajec celozrnného chleba, uhorky podľa chuti (220 kcal)

 

 

7. Nedeľa:

Raňajky: 2 varené vajcia, celozrnný rožok, 2 paradajky (338 kcal)

Olovrant: 1 jablko, 2 mrkvy, 10 g pistácií (200 kcal)

Obed: 200 g rybieho filé, 150 g fazuliek na slanine, 150 g varených zemiakov (383 kcal)

Olovrant: 1 celozrnná žemľa s kuracou šunkou (175 kcal)

Večera: 100 g pečených kuracích pŕs zapečených s plátkom syra a porciou zeleninového šalátu (294 kcal)

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Mads Mikkelsen pre SME: Bojujte o lásku. Ak k tomu potrebujete pohár vína, nech, ale bojujte

Slávny dánsky herec priznáva, že mu niekedy pomôže pohár vína.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Sám si už Fico nepomôže

Špekulatívne štiepenie Smeru je obyčajná konšpirácia.

Prieskum: Z konfliktu SaS a OĽaNO ťaží Sulík, rastie aj Pellegriniho Hlas

Kollárova Sme rodina padala už pred kauzou nemocnica.


Už ste čítali?