Ako si vybrať tú pravú čokoládu

Autor: Michael Achberger | 19.11.2018 o 6:23 | Karma článku: 2,95 | Prečítané:  975x

Kvalitnú čokoládu spoznáte okrem iného podľa obsahu kakaa. Tie dobré ho majú 50 percent a viac, pri chudnutí je ideálny obsah 60 až 80 percent.Pravda, taká čokoláda sa ľuďom, ktorí na ňu nie sú zvyknutí, môže zdať trochu horká. 

Každopádne sa oplatí čítať obaly a študovať rozdiely medzi jednotlivými výrobkami.

Ani keď chudnete, nemusíte sa vzdávať čokolády úplne. Pravdupovediac, kúsok tejto sladkosti je väčšinou lepšou voľbou ako väčšina iných, či už ide o cukríky, torty alebo nejaké sušienky a takzvané čokoládové tyčinky.

Samozrejme, desať deka čokolády má viac ako dvetisíc kilojoulov, nech je kvalitná alebo nie. Je dobré uvedomiť si, že čokoláda sa musí jesť v primeranom množstve nielen kvôli cukru, ale tiež kvôli tuku. A ten najmä v lacných výrobkoch nepatrí k najkvalitnejším. Preto je také dôležité vyberať si skutočne dobrú čokoládu.

 

Pravá čokoláda

Je teda horká a je vyrobená výhradne zmiešaním kakaovej hmoty a kakaového masla bez akýchkoľvek prídavkov iných rastlinných tukov a kakaovej sušiny má najmenej 35%. Mliečna čokoláda vzniká pridaním sušeného mlieka a kakaovej sušiny musí mať najmenej 25%. Biela čokoláda neobsahuje kakaovú hmotu, čokoládovú chuť jej dodáva iba kakaové maslo, ktorého musí mať najmenej 20%. Do všetkých čokolád sa tiež pridáva cukor.

Najväčšou hrozbou sú trans-nenasýtené mastné kyseliny, ktoré bývajú vo výrobkoch, v ktorých zloženie nájdete čiastočne stužené tuky. Štúdie preukázali, že trans-nenasýtené mastné kyseliny poškodzujú srdce a cievy.
Nie vždy je však jednoduché zistiť, či ich vybraný výrobok obsahuje, alebo nie, pretože výrobcovia musia uvádzať energetickú hodnotu a použitej suroviny, nemusia ich však už ďalej rozvádzať.

Čokolády sa od seba líšia aj množstvom použitého cukru, v kvalitnejších výrobkoch by ho malo byť menej. A vždy je ho menej v čokoládach horkých než mliečnych. Na druhej strane, aj medzi mliečnymi výrobkami sa nájdu kvalitné kúsky, ktorých výrobcovia použili len vybrané suroviny najvyššej akosti, či už ide o kakao alebo zloženie tukov.

Najhoršie sú polevy

Ukazuje sa, že vôbec najhoršie zloženie majú čokoládovej polevy na müsli tyčinkách a podobne, hoci práve tie mnoho ľudí považujú za niečo zdravšie ako poctivú čokoládu.

Tá, ktorú vám odporučí každý výživový poradca, by mala mať 60 až 80 percent kakaa, bude rovnako energeticky výživná ako druhy s tridsiatimi a menej percentami, ale vzhľadom k nízkemu obsahu cukru vás po nej do polhodiny neprepadne záchvat hladu. A to sa rozhodne počíta.

Ba čo viac, niektoré štúdie ukazujú, že samotné kakao alebo výrobky, v ktorom je ho vysoké množstvo, môžu telu vyložene prospieť. Pripisuje sa im okrem iného pozitívny vplyv na spomalenie starnutia buniek.

Neplatí pritom, že dobrá čokoláda stojí najmenej 3€ za tabuľku, povedzme, že sa dá zaobstarať už okolo 1 až 1,5 €, výnimočne aj za menej. Dobrou voľbou pre človeka, ktorý nevyhľadáva horkú čokoládu, tak môže byť napríklad klasika v podobe mliečnej čokolády - obsahuje 30% kakaa. Pravda, v zložení je prvý cukor, avšak nenájdete tú stužené tuky, ale poctivé kakaové maslo.Podobne sú na tom tiež obľúbené alpské čokolády, avšak ani jeden z týchto výrobkov sa nedá odporučiť pri chudnutí vzhľadom na množstvo cukrov. Zdanlivo podobné zloženie má aj tradičná mliečna čokoláda , ale kakaa je len 25 percent, zato v zložení sa objavuje okrem kakaového masla a mliečneho tuku tiež tuk rastlinný, čo u čokolád väčšinou neveští nič dobré.

Zabudnite na nátierky, nugátové pochúťky či kakaové nápoje

Pokiaľ máte siahnuť po čokoláde, pokojne si dajte orieškovú, ale vyhýbajte sa plneným druhom, pretože náplne väčšinou obsahujú predovšetkým tuk.
A pokiaľ možno sa úplne vyhnite výrobkom, ktoré hoci obsahujú nejaké to kakao, v názve nesú slová ako nátierka alebo pochúťka. Nie je náhoda, že im zákony upreli slovo čokoláda, pretože na to obsahujú príliš málo kakaa, a naopak veľa cukrov a tukov.

Horká čokoláda musí podľa noriem obsahovať aspoň 35 percent kakaovej sušiny, mliečna 25 percent. A je asi jasné, že keď sa nejaký výrobok predáva za menej ako 50 centov (tabuľka o váhe 100 gramov), veľa kakaa skrátka obsahovať nemôže, pretože inak by išlo o predaj ťažko pod cenu.

 

Klasikou v klamaní o čokoláde sú nugátové pochúťky, v ktorých zloženie sa hneď na druhom mieste za cukrom vyníma práve nedoporučovaný stužený tuk. Percentuálny obsah kakaa výrobcovia neuvádzajú. Mimochodom, taká tabuľka váži len 90 gramov.
A tiež mimochodom, do kategórie čokoládových pochúťok patria aj výrobky, ako sú populárne čokoládové bonbóny, ktoré veľa ľudí vzhľadom k, o niečo vyššej, cene automaticky považuje za výrobok vhodnejším zložením. Ale kakaa je v nich iba 12 percent, však nejde o čisto čokoládové výroboky, pretože sú v nich aj oriešky a karamel. Podľa zloženia na obale v nich nenájdete ani žiaden stužený tuk. Aj keď je otázka, čo všetko zahŕňa pojem rastlinný tuk.

Do zakázanej kategórie tak patria aj rôzne orieškové či arašidové nátierky s kakaom či instantné čokoládové nápoje. Ich energetická hodnota sa pohybuje okolo 220 kJ na hrnček. Jeden štvorček dobrej čokolády, ktorá dokáže vašu chuť na sladké uspokojiť ďaleko lepšie, má podľa veľkosti 40 až 200 kilojoulov.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ANALÝZA MATÚŠA KRČMÁRIKA

Macron spravil, čo mohol. Zastaví protesty? Takú moc nemá ani on

S extrémistami sa nevyjednáva.

Stĺpček Petra Schutza

Zmenky sú nádejný kandidát, aby sa aspoň jedna z káuz Kočnera stáčala do koncovky

Podozrenia sa zlietavajú ako mäsiarky.


Už ste čítali?