Ako na intoleranciu laktózy

Autor: Michael Achberger | 8.10.2018 o 6:28 | Karma článku: 2,47 | Prečítané:  944x

Hlavný rozdiel medzi týmito metabolickými poruchami je v príčinách ochorenia. Zatiaľ čo u alergii na mlieko ide o imunitnú odozvu organizmu na mliečne bielkoviny, intolerancia laktózy je spôsobená nedostatkom enzýmu laktáza.

Laktóza alebo laicky mliečny cukor sa nachádza v mliečnych výrobkoch a samotnom mlieku. S trávením tohto zložitého cukru pomáha enzým nazývaný laktáza, ktorý sa nachádza v tenkom čreve.

Laktáza je zodpovedná za rozloženie laktózy na glukózu a galaktózu, ktoré sa potom už ľahko vstrebajú do tela. Pokiaľ však telo nedokáže tento enzým tvoriť, telo začne protestovať, pretože ju nemôže vstrebať. Príznaky sa môžu trvať od 30 minút do 2 dní po konzumácii mliečnych výrobkov.

Čo narúša vstrebávanie?

  • lieky (steroidy, neomycín, penicilín, tertacyklin, choloromycetin)
  • kyselina šťaveľová (rebarbora, špenát, mangold, červená repa, čokoláda) – spolu s vápnikom tvoria nerozpustné šťaveľany (oxaláty)
  • vysoký priíjem bielkovín (aj bielkovinových koncentrátov pre športovcov) – zvýšené vylučovanie vápnika obličkami
  • sedavý spôsob života, stres a silný alkoholizmus (spomaľujú vstrebávanie vápnika)
  • vstrebávanie vápnika sa zhoršuje s vekom
  •  

6 symptómov intolerancie laktózy:

  1. Kŕče v bruchu
  2. Nevoľnosť, vracanie
  3. Hnačky
  4. Plynatosť
  5. Akné
  6. Bolesť hlavy, migrény

Prečo niektoré mliečne výrobky neobsahujú takmer žiadnu laktózu?

Také tie naozajstné jogurty (sedliacke, gréckej) a kefíry obsahujú veľké množstvo živých kultúr, ktoré sa mliečnym cukrom živia a spracujú ho takmer všetok skôr, než sa dostanú na lyžičku. To isté platí u syrov, ktoré laktózy obsahujú minimálne množstvo.

Ako na intoleranciu laktózy?

Probiotiká

Ide o živé organizmy, ktoré sú v črevách a pomáhajú udržiavať zdravý tráviaci trakt. Sú k dispozícii vo forme kapsúl. Probiotiká sa používajú aj u žalúdočných a črevných ťažkostí, ako je hnačka a syndróm dráždivého čreva. Môžu tiež pomôcť vášmu telu k tráveniu laktózy. Probiotiká sú všeobecne považované za bezpečné a môže to stáť za pokus, ak ostatné metódy nepomáhajú.

 

Laktáza

Ako som spomenul, na rozklade laktózy sa podieľa enzým laktáza. Pokiaľ ho naše telo z nejakého dôvodu nevie a neche vyrábať, môžeme si pomôcť z vonku. Existujú kapsue, ktoré obsahujú čisto len štiepiaci enzým laktázu. Užívajú sa pred jedlom obsahujúce mlieko a čaká v čreve, až k nemu laktáza dôjde, aby sa s ňou pobilo.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Štát zabil novinára. Nitky vedú k princovi

Saudská Arábia priznala, že Chášukdží je mŕtvy.


Už ste čítali?