Prečo namiesto chudnutia priberáme?

Autor: Michael Achberger | 4.9.2017 o 6:30 | Karma článku: 3,47 | Prečítané:  899x

Poznáme to asi všetci, ktorí chudneme. Ide to sakra pomaly, a keď to ide náhodou rýchlo, tak je to hneď späť ako bumerang. Prečo? Prečo? A ešte raz prečo?

 

Nepravidelné jedlo

Čím menej budem jesť, tým budem chudší. Presne takto to bohužiaľ nefunguje. Opak je skôr pravdou, čím menej jeme, tým viac priberáme. Ako je to možné? Telo sa jednoducho bojí. Ľudské telo sa neustále vyvíja a príroda je taká múdra, že nás dokáže pripraviť na dobu hojnosti, ale aj na dobu núdze. Keď jeme málo a nepravidelne, tak telu hovoríme, že nemáme okolo seba dostatok potravy. Telo tento problém vyrieši úplne jednoducho - všetko uloží na neskôr, keby nebol prísun jedla žiadny. Čím menej teda jeme, tým viac sa naše telíčka boja, že jedlo dôjde a snaží sa všetko uložiť do tukov. Ak budeme jesť pravidelne, tak dáme telu signál, že sa nemusí báť núdze a začne si brať z potravy potrebné živiny a zvyšok začne vylučovať.

 

 

Chémia v potrave

Dnešná doba je špecifická tým, že sa všetci snažíme zarobiť hromadu peňazí. Výnimkou nie sú ani dodávatelia jedla, ktorí sa snažia urýchliť a navýšiť svoju produkciu. V praxi to znamená množstvo chémie, ktorou sú postriekané takmer všetky plody a je konzumovaná aj hospodárskymi zvieratami. Chémia nám dokáže rozhádzať organizmus a spomaliť metabolizmus. Bohužiaľ, každý z nás nie je v potrave sebestačný a musíme nakupovať aj chemické veci. Snažme sa túto chémiu v potrave čo najviac obmedziť tým, že si začneme vyrábať rôzne jedlá sami doma. Napríklad zemiakovú kašu, knedle, domáce vývary, desiate, jogurty, müsli atď. Čím viac pokrmov zvládneme sami vyrobiť, tým viac sa chémii vyhneme.

Ďalej sa snažme nakupovať sezónne ovocie a zeleninu, ktorá bola dovezená do nášho obchodu z čo najmenšej diaľky. Pokiaľ k nám ovocie a zelenina putuje cez polku sveta, tak je isté, že sa zberá ešte nezrelá a jej dozrievanie prebieha v priebehu prepravy umelým osvetľovaním a špeciálnymi postrekmi. Väčšinou také plody sú aj chuťovo nedobré. V podstate nemajú chuť takmer žiadnu. Keď teda zistíme, že nami kúpenej paradajky zo Španielska nemajú žiadnu chuť, tak je najlepšou voľbou sa ich rovno zbaviť a ďalej tento druh nekupovať. Pravdepodobne také paradajka nikdy nevidela svit slnka.

 

Nedostatok spánku

Kto spí veľmi málo, tak si sám pridáva kilá navyše. Ak je naše telo unavené z nedostatku spánku, ale aj tak je nútené nejako cez deň fungovať, tak náš mozog sa snaží niekde získať energiu. Má v podstate dve možnosti ako túto energiu získať. Prvá možnosť je začať rozkladať tuky a naberať energiu z nich. Táto možnosť je pre telo veľmi prácna a metabolicky náročná, pretože telo musí vynaložiť ďalšiu energiu na spaľovanie tukov a v konečnom výsledku to pre telo nebude až tak energeticky výhodné. Náš mozog to samozrejme vie a radšej dáva prednosť druhej možnosti, čo je rozklad rýchlych cukrov. Ich rozklad je pre telo oveľa ľahšie, ale na pokrytie nedostatku energie je potreba veľa cukru. V praxi to vyzerá tak, že ak sme unavení, tak máme oveľa väčšie chute na nezdravé veci. Potom už je len otázkou našej vôle, čo vyhrá. Ak odhodlanie stravovať sa zdravo alebo náš mozog, ktorý nám začne dávať stovky dôvodov, prečo tu čokoládu zjesť.

 

 

Zlý pitný režim

Piť sa musí, to je jasné. Iste už tiež vieme, že by sme nemali piť sladké malinovky, pretože v nich je zbytočný cukor. Ak chceme ale maximalizovať naše chudnutie, tak by sme mali vynechať všetky diétne a sýtené limonády a zamerať sa na čistú vodu. Sýtenými a diétnymi nápojmi do seba opäť dostávame zbytočné chemické látky, ktoré nám môžu spomaliť metabolizmus a zapríčiniť, že sa nášmu telu nebude chcieť rozkladať všetko, tak ako by malo.

 

Ďalej by sme sa mali zamerať aj na to, ako pijeme. Je dôležité, aby sme pili v priebehu celého dňa. Najviac čo hodinu približne 150-200 mililitrov vody. Takto do seba dostaneme za celý deň niečo okolo 3 litrov vody. Voda sa takto stihne v tele spracovať a doplní sa tam, kde jej je potreba. Je veľký rozdiel či vypijeme 3 litre za celý deň priebežne alebo 3 litre naraz. Pri vypití naraz, tak telo spracuje len to množstvo, ktoré zvládne v daný okamih a zvyšok vylúči. Takže aj keď to boli 3 litre, tak sme v podstate nevypili takmer nič.

Ak chceme ešte telu pomôcť s rozkladom jedla, tak je vhodné vypiť pohár vody po každom jedle. Voda v žalúdku rozmočí aspoň čiastočne jedlo ešte predtým, než začneme tráviť. Potom je pre naše telo oveľa jednoduchšie zvyšky jedla rozložiť a ušetriť energiu. V praxi sa budeme po pohára vody cítiť oveľa menej unavení, ako bez nej a mozog nebude vydávať signály, že by to chcelo ešte sladkú bodku.



 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.


Už ste čítali?