reklama

Prečo namiesto chudnutia priberáme?

Poznáme to asi všetci, ktorí chudneme. Ide to sakra pomaly, a keď to ide náhodou rýchlo, tak je to hneď späť ako bumerang. Prečo? Prečo? A ešte raz prečo?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Nepravidelné jedlo

Čím menej budem jesť, tým budem chudší. Presne takto to bohužiaľ nefunguje. Opak je skôr pravdou, čím menej jeme, tým viac priberáme. Ako je to možné? Telo sa jednoducho bojí. Ľudské telo sa neustále vyvíja a príroda je taká múdra, že nás dokáže pripraviť na dobu hojnosti, ale aj na dobu núdze. Keď jeme málo a nepravidelne, tak telu hovoríme, že nemáme okolo seba dostatok potravy. Telo tento problém vyrieši úplne jednoducho - všetko uloží na neskôr, keby nebol prísun jedla žiadny. Čím menej teda jeme, tým viac sa naše telíčka boja, že jedlo dôjde a snaží sa všetko uložiť do tukov. Ak budeme jesť pravidelne, tak dáme telu signál, že sa nemusí báť núdze a začne si brať z potravy potrebné živiny a zvyšok začne vylučovať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: http://i.huffpost.com/gen/1303304/images/o-DIETING-facebook.jpg)

Chémia v potrave

Dnešná doba je špecifická tým, že sa všetci snažíme zarobiť hromadu peňazí. Výnimkou nie sú ani dodávatelia jedla, ktorí sa snažia urýchliť a navýšiť svoju produkciu. V praxi to znamená množstvo chémie, ktorou sú postriekané takmer všetky plody a je konzumovaná aj hospodárskymi zvieratami. Chémia nám dokáže rozhádzať organizmus a spomaliť metabolizmus. Bohužiaľ, každý z nás nie je v potrave sebestačný a musíme nakupovať aj chemické veci. Snažme sa túto chémiu v potrave čo najviac obmedziť tým, že si začneme vyrábať rôzne jedlá sami doma. Napríklad zemiakovú kašu, knedle, domáce vývary, desiate, jogurty, müsli atď. Čím viac pokrmov zvládneme sami vyrobiť, tým viac sa chémii vyhneme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalej sa snažme nakupovať sezónne ovocie a zeleninu, ktorá bola dovezená do nášho obchodu z čo najmenšej diaľky. Pokiaľ k nám ovocie a zelenina putuje cez polku sveta, tak je isté, že sa zberá ešte nezrelá a jej dozrievanie prebieha v priebehu prepravy umelým osvetľovaním a špeciálnymi postrekmi. Väčšinou také plody sú aj chuťovo nedobré. V podstate nemajú chuť takmer žiadnu. Keď teda zistíme, že nami kúpenej paradajky zo Španielska nemajú žiadnu chuť, tak je najlepšou voľbou sa ich rovno zbaviť a ďalej tento druh nekupovať. Pravdepodobne také paradajka nikdy nevidela svit slnka.

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: http://www.msgdish.com/wp-content/uploads/2014/10/orange.jpg)

Nedostatok spánku

Kto spí veľmi málo, tak si sám pridáva kilá navyše. Ak je naše telo unavené z nedostatku spánku, ale aj tak je nútené nejako cez deň fungovať, tak náš mozog sa snaží niekde získať energiu. Má v podstate dve možnosti ako túto energiu získať. Prvá možnosť je začať rozkladať tuky a naberať energiu z nich. Táto možnosť je pre telo veľmi prácna a metabolicky náročná, pretože telo musí vynaložiť ďalšiu energiu na spaľovanie tukov a v konečnom výsledku to pre telo nebude až tak energeticky výhodné. Náš mozog to samozrejme vie a radšej dáva prednosť druhej možnosti, čo je rozklad rýchlych cukrov. Ich rozklad je pre telo oveľa ľahšie, ale na pokrytie nedostatku energie je potreba veľa cukru. V praxi to vyzerá tak, že ak sme unavení, tak máme oveľa väčšie chute na nezdravé veci. Potom už je len otázkou našej vôle, čo vyhrá. Ak odhodlanie stravovať sa zdravo alebo náš mozog, ktorý nám začne dávať stovky dôvodov, prečo tu čokoládu zjesť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: http://www.bphope.com/wp-content/uploads/2013/08/bipolar-alarmclock-sleepy.jpg)

Zlý pitný režim

Piť sa musí, to je jasné. Iste už tiež vieme, že by sme nemali piť sladké malinovky, pretože v nich je zbytočný cukor. Ak chceme ale maximalizovať naše chudnutie, tak by sme mali vynechať všetky diétne a sýtené limonády a zamerať sa na čistú vodu. Sýtenými a diétnymi nápojmi do seba opäť dostávame zbytočné chemické látky, ktoré nám môžu spomaliť metabolizmus a zapríčiniť, že sa nášmu telu nebude chcieť rozkladať všetko, tak ako by malo.

Ďalej by sme sa mali zamerať aj na to, ako pijeme. Je dôležité, aby sme pili v priebehu celého dňa. Najviac čo hodinu približne 150-200 mililitrov vody. Takto do seba dostaneme za celý deň niečo okolo 3 litrov vody. Voda sa takto stihne v tele spracovať a doplní sa tam, kde jej je potreba. Je veľký rozdiel či vypijeme 3 litre za celý deň priebežne alebo 3 litre naraz. Pri vypití naraz, tak telo spracuje len to množstvo, ktoré zvládne v daný okamih a zvyšok vylúči. Takže aj keď to boli 3 litre, tak sme v podstate nevypili takmer nič.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak chceme ešte telu pomôcť s rozkladom jedla, tak je vhodné vypiť pohár vody po každom jedle. Voda v žalúdku rozmočí aspoň čiastočne jedlo ešte predtým, než začneme tráviť. Potom je pre naše telo oveľa jednoduchšie zvyšky jedla rozložiť a ušetriť energiu. V praxi sa budeme po pohára vody cítiť oveľa menej unavení, ako bez nej a mozog nebude vydávať signály, že by to chcelo ešte sladkú bodku.



 

Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  532
  •  | 
  • Páči sa:  907x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu