Koľkokrát denne máme jesť?

Autor: Michael Achberger | 21.8.2017 o 6:29 | Karma článku: 3,20 | Prečítané:  1076x

Pri zdravom životnom štýle by sme mali mať dostatok pohybu a jesť hlavne zdravé potraviny, ktoré neobsahujú kilogramy cukru a tuku. Zdravé potraviny sú samozrejme tou správnou cestou k štíhlej postave, ale... 

Väčšina z nás má hektický štýl života, snažíme sa stíhať všetko, čo sa len dá a bohužiaľ nestíhame to, čo by sme naozaj stíhať mali. Ak chceme trvalo schudnúť, je dôležité dodržiavať nielen správnu skladbu jedál, ale aj počet jedál cez deň.

... nemenej dôležitým faktorom je aj koľko toho zjeme.

 

3x denne je málo

Väčšina z nás dodržiava jedlo 3x denne - raňajky, obed, večera. Tieto tri jedlá sú samozrejmosťou, pretože ak ich nemáme, tak u nás prepukne veľký hlad a zjeme, na čo prídeme. Bohužiaľ nášmu telu tieto tri jedlá za deň nestačia, a to ani, ak máme dostatočne veľké porcie. Telo obsah živín spracuje a zhruba za dve hodiny začne pociťovať hlad, ktorý si my ani nemusíme spočiatku uvedomovať. Čas beží a my pred hlavným jedlom máme už naozajstný hlad, a nie nadarmo sa hovorí: ,,Keď už máš hlad, je neskoro!". Naše telo je  jednoducho hladné. Riešením tohto problému sú malé desiaty, ktoré nedovolia telu vyhladovať. Vďaka malým jedlám tiež zjeme menšie porcie pri hlavnom jedle.

Takže aspoň 5x denne

Ak chceme dodržiavať zásady zdravého životného štýlu, mali by sme si príjem jedla rozplánovať na každé dve hodiny. Ponecháme tri hlavné jedlá, kde budú porcie o niečo väčšie, než pri malých jedlách. Na desiatu si dáme niečo ľahké a ľahko stráviteľného, ​​napríklad kúsok ovocia, zeleniny, alebo trochu bieleho jogurtu, ak máme doma aj proteín, tak si desiatu urobíme z neho.

 

Dopoludňajšia desiata

V dopoludňajších hodinách naše telo predpokladá, že budeme podávať maximálny výkon, ktorému sa prispôsobuje. Pre nás to znamená, že môžeme zjesť väčšie množstvo sacharidov, než popoludní. Naša dopoludňajšia desiata by mala približne obsahovať 40% sacharidov, 30% bielkovín a 30% tukov. Samozrejme, že je vždy lepšie uprednostniť sacharidy s nižším glykemickým indexom, pretože potom máme menšie chute na sladké a tiež nepocítime falošný hlad z enormne zvýšenej hladiny cukru v krvi.

Príklady:

  • plátok ražného chleba s vysokopercentnou šunkou
  • menší zeleninový šalátik
  • plátok ražného chleba s polievkovou lyžicu cottage syra
  • téglik bieleho jogurtu s bobuľovitým ovocím

Popoludňajšie desiate

Poobede je naše telo viac unavené a pomaly sa dostáva do režimu spánku. Začíname byť unavení a viac leniví. Ak potrebujeme fungovať aj popoludní, tak naše telo sa začne dožadovať väčšej dávky energie a to prevažne vo forme cukru. Konečný výsledok je ten, že dostaneme chuť na niečo sladké. A práve preto by sme nemali zabúdať na olovrant, ktorý by mal byť okolo 15 - 16 hodiny. Desiata by sa mala skladať z približne z 30% sacharidov, 40% bielkovín a 30% tukov. Táto skladba živín nás zasýti a udrží stabilnú hladinu cukru v krvi. Rozhodne by sme sa mali vyhnúť sladkostiam, keksíkom a podobným nezdravým veciam, pretože naše telo je v popoludňajších hodinách nedokáže tak efektívne spracovať a my ľahšie priberáme.

 

Príklady:

  • 2 lyžice celozrnného kuskusu so zeleninou
  • Cottage syr so zeleninou
  • Vajcia a plátok ražného chleba
  • 120g odtučneného tvarohu s lyžičkou holandského kakaa
Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

DOMOV

Dobré ráno: My sme les? Kto v spore o slovenské lesy klame

Kultúrny súboj sa najnovšie vedie o lesy.


Už ste čítali?