Má konzumácia biopotravín zmysel?

Autor: Michael Achberger | 16.6.2017 o 6:16 | Karma článku: 3,44 | Prečítané:  987x

Mnoho ľudí aj športovcov dáva prednosť BIO potravinám, pred bežne dostupnými potravinami v obchodoch. Konzumáciou BIO (inak nazvaných prírodných) potravín sa môžete vyhnúť príjmu rôznym pesticídom, konzervantom...

... 

a ďalším zlým látkam pridávaných do potravín. Avšak prináša konzumácia bio-potravín skutočne nejaké  výhody?

 

Biopotraviny sú pestované v pôde, ktorá je hnojená iba prirodzenými hnojivami. Farmy zamerané na produkciu biopotravín (biofarmy), majú svoje špecifické programy na kultiváciu pôdy a produkciu zdravých produktov.

Keď hovoríme o biopotravinách, väčšinou máme na mysli hlavne ovocie a zeleninu. Máme však k dispozícii aj mäso, mliečne výrobky a vaječné výrobky. Tie pochádzajú z fariem, kde je veľmi prísne kontrolované dodržiavanie noriem pre používanie organického krmiva, kde je zakázané užívanie antibiotik a zvieratá musia mať prístup do voľnej prírody, na lúky, čerstvý vzduch a slnečné svetlo.

Rozdiel medzi potravinami a tradične upravovanými potravinami môžete poznať už pri pohľade na ich obal, lepšie povedané zloženie. The U.S. Department for Agriculture (Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov amerických), vyžaduje dodržiavanie prísnych noriem a pravidiel pre popis týchto výrobkov, aby ich konzumentom poskytli presný obsah týchto potravín. Potravina označená popisom BIO, by mala byť zárukou, že daná potravina je vyrobená z 95 % biosurovín.

 

Konzumácia biopotravín oproti tradičným sa teda javí ako výhodnejšia a bohatšia pre nutričné hodnoty.

 

Niektoré výskumy priniesli tieto poznatky o BIO potravinách:

  • biopotraviny majú vyššiu výživovú hodnotu. Obsahujú väčšie množstvo vitamínu C, minerálov, antioxidantov a ďalších látok.
  • konzumácia biopotravín znižuje riziko výskytu zdravotných problémov spojených s kontamináciou potravinami. Výsledky jednej štúdie poukázali, že deti konzumujúce biopotraviny mali v moči len šestinový obsah látok vznikajúcich spracovaním pesticídov v tele oproti deťom konzumujúce tradičné potraviny. To je jeden z vážnych dôvodov, prečo dávať prednosť biopotravinám.
  • biopotraviny sú dobré nielen pre človeka, ale pre celú planétu. Metódy využívané na biofarmách sú pre životné prostredie menej škodlivé ako bežné zaužívané hospodárske postupy. Používanie prírodných produktov zvyšuje kvalitu pôdy.

 

Či už budete konzumovať biopotraviny, alebo nie, hlavnou zmenou, ktorú môžete urobiť pre svoje zdravie je jesť viac ovocia a zeleniny. Mnoho prieskumov dokázalo, že ľudia môžu upevniť svoje zdravie a zvýšiť kvalitu života práve konzumáciou potravín rastlinného pôvodu. Konečná voľba je na každom z nás.
 


 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOŠICE KORZÁR

Vo väzbe pre podvody skončili podnikatelia aj bývalí športovci

Medzi obvinenými sú aj známe mená.

KOŠICE KORZÁR

Polícia o akcii Shark: Štát ukrátili o takmer 28 miliónov eur

Fingovali vysoké náklady na reklamu.

KOMENTÁRE

Korisť po Islamskom štáte zapáli ďalšie konflikty

Kurdi sú rozdelení, Bagdad útočí a Teherán prilieva olej do ohňa.


Už ste čítali?