Má konzumácia biopotravín zmysel?

Autor: Michael Achberger | 16.6.2017 o 6:16 | Karma článku: 3,44 | Prečítané:  956x

Mnoho ľudí aj športovcov dáva prednosť BIO potravinám, pred bežne dostupnými potravinami v obchodoch. Konzumáciou BIO (inak nazvaných prírodných) potravín sa môžete vyhnúť príjmu rôznym pesticídom, konzervantom...

... 

a ďalším zlým látkam pridávaných do potravín. Avšak prináša konzumácia bio-potravín skutočne nejaké  výhody?

 

Biopotraviny sú pestované v pôde, ktorá je hnojená iba prirodzenými hnojivami. Farmy zamerané na produkciu biopotravín (biofarmy), majú svoje špecifické programy na kultiváciu pôdy a produkciu zdravých produktov.

Keď hovoríme o biopotravinách, väčšinou máme na mysli hlavne ovocie a zeleninu. Máme však k dispozícii aj mäso, mliečne výrobky a vaječné výrobky. Tie pochádzajú z fariem, kde je veľmi prísne kontrolované dodržiavanie noriem pre používanie organického krmiva, kde je zakázané užívanie antibiotik a zvieratá musia mať prístup do voľnej prírody, na lúky, čerstvý vzduch a slnečné svetlo.

Rozdiel medzi potravinami a tradične upravovanými potravinami môžete poznať už pri pohľade na ich obal, lepšie povedané zloženie. The U.S. Department for Agriculture (Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov amerických), vyžaduje dodržiavanie prísnych noriem a pravidiel pre popis týchto výrobkov, aby ich konzumentom poskytli presný obsah týchto potravín. Potravina označená popisom BIO, by mala byť zárukou, že daná potravina je vyrobená z 95 % biosurovín.

 

Konzumácia biopotravín oproti tradičným sa teda javí ako výhodnejšia a bohatšia pre nutričné hodnoty.

 

Niektoré výskumy priniesli tieto poznatky o BIO potravinách:

  • biopotraviny majú vyššiu výživovú hodnotu. Obsahujú väčšie množstvo vitamínu C, minerálov, antioxidantov a ďalších látok.
  • konzumácia biopotravín znižuje riziko výskytu zdravotných problémov spojených s kontamináciou potravinami. Výsledky jednej štúdie poukázali, že deti konzumujúce biopotraviny mali v moči len šestinový obsah látok vznikajúcich spracovaním pesticídov v tele oproti deťom konzumujúce tradičné potraviny. To je jeden z vážnych dôvodov, prečo dávať prednosť biopotravinám.
  • biopotraviny sú dobré nielen pre človeka, ale pre celú planétu. Metódy využívané na biofarmách sú pre životné prostredie menej škodlivé ako bežné zaužívané hospodárske postupy. Používanie prírodných produktov zvyšuje kvalitu pôdy.

 

Či už budete konzumovať biopotraviny, alebo nie, hlavnou zmenou, ktorú môžete urobiť pre svoje zdravie je jesť viac ovocia a zeleniny. Mnoho prieskumov dokázalo, že ľudia môžu upevniť svoje zdravie a zvýšiť kvalitu života práve konzumáciou potravín rastlinného pôvodu. Konečná voľba je na každom z nás.
 


 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

O 13. a 14. plate už nahlas hovorí aj Smer. Kto, kedy a ako ho dostane

Koaličné strany sa zrejme dohodnú na úľavách pre firmy, ktoré vyplácajú ľuďom trináste a štrnáste platy.

KULTÚRA

Rytmus bude nadávať, orchester hrať

Ľahší primitivizmus a ukáznenosť vraj idú dokopy.


Už ste čítali?