Ako pribrať zo šalátu - na čo si dať pozor

Autor: Michael Achberger | 4.7.2016 o 7:05 | Karma článku: 3,77 | Prečítané:  1344x

Mnoho ľudí sa riadi predstavou, že jesť šalát je zárukou zdravého životného štýlu, niečoho diétneho, čo nám prospieva za každých okolností a v každej forme. V mnohých prípadoch ide o absolútnu pravdu. 

Aj väčšie množstvo zelenej zeleniny má nízky obsah kalórií, poskytuje nám kvantum vitamínov a minerálov spolu s peknou dávkou vlákniny a antioxadantov. Avšak, niektoré šaláty napriek tomu, že majú zdravý základ, tak ich vrcholom je nadmerné pridanie tukov a ďalších zbytočných kalórií  vo forme cukrov.

To ale neznamená, že nič okrem uhoriek, paradajok a citrónu do šalátu nepatrí.Dobre zvolené zálievky môžu zmeniť šalát na chutné  a nutričné vyvážené jedlo. Niekoré ingrediencie ale užívajte s určitým obmedzením, napriek ich bohatej chuti. Inak si zo šalátu spravíte jedlo kaloricky vysoko prevyšujúci aj klasický hamburger!

Strúhaný syr

Syr je sviežim a dobrým zdrojom bielkovín a vápnika, ale väčšina odrôd je plná tukov obsahujúcich nasýtené mastné kyseliny.  Netreba zabúdať, že pokiaľ nemáme náš jedálniček smerovaný na príjem tukov a bielkovín, tak tuky v sebe obsahujú koncentrované množstvo energie a častokrát navyše viac ako potrebujeme.

Pol šálky strúhaného syra obsahuje asi 18g tuku, čo nie je málo. Syrom teda šetrite. Nemusíte ho úplne vynechávať, keďže samotný syr má výraznú chuť – bude vám stačiť na ochutenie aj jedna polievková lyžica a šalát dostane hneď syrový nádych.

 

Cestoviny

Cestoviny sú jedným so zdrojov energie. Pridaním cestovín do šalátov môžete z nízkokalorického jedla spraviť kalorickú bombu. A to nehovorím o chutných opekaných cestovinách, tie okrem komplexných sacharidov obsahujú aj lacné tuky, čo tiež zvyšuje potenciál priberania zo šalátov.

Ak môžte, klasickým cestovinám v šalátoch sa radšej vyhýbajte, pokiaľ to nie je nutné a zaraďte namiesto toho iný druh zeleniny  - napríklad nastrúhanú cukinu.

 

Kuracie kúsky – vyprážané

Obyčajne grilované kuracie prsia bez kože obsahujú veľké množstvo bielkovín a sú vhodné ako ingrediencia do zdravých šalátov. To síce znie pekne, ale prax je často taká, že do šalátov sa pridávajú vyprážané kúsky v trojobale – v tom prípade je už lepšie objednať si cheesburger alebo hranolky a máte to aj chutnejšie...

Uistite sa, že grilované prsia v šaláte sú naozaj grilované. Tým môžete ušetriť na jednu porciu viac ako 20g tuku. A pre ešte lepšiu chuť odporúčam marinovať kuracie alebo morčacie prsia v pikantnej zmesi citrusov, bylín a korenia.

 

Sušené ovocie

Do šalátov môžete pridať aj kúsky ovocia, ale mali by ste vyberať múdro. Sušené brusnice sa môžu na prvý pohľad zdať zdravé, ale je to len zdanie. Malá porcia sušených brusníc obsahuje v sebe až 30g jednoduchých cukrov. A to nehovorím o sušených banánoch, ananáse..

Riešením  ako získať ovocnú chuť do šalátov je nahradenie sušeného ovocia čerstvou variantou – napríklad jablkom. Získate tak menej cukrov a tým aj menej zbytočných kalórií.

 

 

Slanina

Slanina obohatí šalát o významnú chuť, zjemní a zladí jednotlivé zložky. Treba si ale uvedomiť, že slanina obsahuje v sebe naozaj veľké množstvo tukov. Vhodnejšou alternatívou je potom šunka, ale aj na tú sú dajte pozor – pokiaľ môžete, pripravte si taký šalát doma – vyberajte šunku s menším množstvom tuku a soli. Niekedy aj pol šálky šunkových kúskov obsahuje až 10g nezdravých tukov.

Olivový olej a ocot

Ja sám mám veľmi rád ovocnú cut v šalátoch hlavne vo forme balsamica. Zdá sa to ako vynikajúci zdravý doplnok do šalátu. Rovnako ako olivový olej so svojou typickou chuťou.

Tu vždy záleží na množstve – malé množstvo olivového oleja je v poriadku, rovnako ako octu. V reštauráciách ale týmito doplnkami nešetria a často vám nadelia nadmernú porciu. Pokiaľ môžete, vždy si vypýtajte olej a ocot oddelene, pokiaľ to nie je v reštaurácii zvykom. Ušetríte zbytočný príjem kalórií  ale zachováte si chuť.

 

Avokádo

Rovanko ako pri olivovom oleji platí -  .všetko s mierou. Avokádo má vynímajúc chuť, obsahuje v sebe vysoký podiel zdravých tukov. Ale treba dať pozor na množstvo – v reštauráciach ním často nešetria, keďže sa ťažko skladuje a nadelia vám celý jeden kus do šalátu. To je zbytočne veľké množstvo. Pokiaľ je to možné, radšej si pripravujte taký šalát doma s obmedzeným množstvom alebo si vypýtajte avokádo oddelene v miske.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Van der Bellen nevyhral, to len populizmus porazil sám seba

Miloš Zeman sa tešil predčasne. Ukazuje sa, že víťazstvá radikálov či populistov nie sú ani v dnešnej dobe samozrejmosťou.

KOMENTÁRE

Renzi dal sám sebe mat. Dostala ho aj Európa?

Taliansky výsledok je politicky nepomerne ďalekonosnejší než rakúsky.

SVET

Taliansky premiér Renzi po prehre v referende podá demisiu

Hlasovanie zaznamenalo vysokú účasť.


Už ste čítali?