Prečo jesť arašídové maslo?

Autor: Michael Achberger | 16.3.2016 o 7:13 | Karma článku: 3,48 | Prečítané:  1488x

Osobní tréneri často odporúčajú svojim klientom konzumovať pravidelne arašidové maslo. Pritom toto maslo je spájané často s konzumáciou arašidové maslo plus ovocné želé plus chlieb alebo sušienka. 

A to teda naozaj nie je ideálna kombinácia pre udržanie si peknej a zdravej postavy. V čom teda spočívajú odporúčania jesť arašidové maslo? 

Ako malý chlapec som sa stretol s arašidovým maslom prvý krát ako desaťročný. A musím vám povedať, že som nechápal, čo je na tom také dobré, že to všetci chvália, vtedy mi to bolo odporné. Ale teraz...teraz tomu neviem odolať a musím sa veľmi prekonávať, aby som toho nezjedol príliš. Arašidové maslo sa totiž dá použiť ako prísada do zdravých koláčov, do omáčok, prípadne som to už skúšal aj ako korenie pre hovädzie burgre – ale aj ako samostatne sa dá veľmi ľahko skonzumovať celé.

 

Arašídové maslo je len tuk

 

Mnoho ľudí sa boji jesť toto maslo z dôvodu, že priberú. Ale tučnieť sa dá zo všetkého aj zo zdravého – záleží vždy na tom, koľko toho zjete. Treba sa pozerať na to ako na zdravý tuk.

 

Hlavným dôvodom umiestneniu arašidového masla v zozname nevhodných potravín je to, že arašidové maslo obsahuje vysoký obsah kalórií. Len dve polievkové lyžice obsahujú v závislosti od denného príjmu až 10% z celkového príjmu kalórií. Keď konzumujete jednu lyžicu za druhou, tak sa vám veľmi rýchlo môže stať, že svoju zdravú hranicu energetického príjmu hravo prekročíte.

 

Napriek tomu, ale arašidové maslo obsahuje v sebe vhodné  tuky a celkovo nie je vhodné vyhýbať sa tukom. Stačí, ak si zadelíte príjem týchto tukov aj vo forme arašídového masla do vášho bežného kalorického príjmu, prípadne do diéty a v tom prípade je toto maslo naozaj fit potravina. Vďaka vysokému obsahu tukov sa budete cítiť sýtejší a lepšie budete dodržiavať diétne pravidlá. Takže rovnako ako u všetkých vecí v živote, tak aj v tomto prípade platí, že umiernenosť je kľúčom.

 

Berte preto arašidové maslo ako zdroj tukov, nie ako zdroj bielkovín. Áno, maslo obsahuje aj nejaké bielkovinové časti, ale na dve lyžice arašidového masla obsahuje len približne 8 g bielkovín a to je málo oproti pomeru k tukom.

Príjem tukov je dôležitý

 

Arašidové maslo je zdrojom tukov ale hlavne vo forme nasýtených tukov. Nasystene tuky boli istý čas považované za démona srdcovo-cievnych chorôb a tieto tuky neboli vhodné zaraďovať ich do diét. Tento strach ale nebol oprávnený, častokrát nízkotučné potraviny boli čo sa obsahu týka, horšie ako bežne nasýtené tuky.  Navyše v nasýtených tukoch sa veľmi dobre rozpúšťajú vitamíny D1 a D2. Taktiež tieto tuky majú výrazný vplyv na tvorbu testosterónu.

 

Ako nájsť najlepšie arašidové maslo

 

V ideálnom svete by arašidové maslo malo obsahovať len arašidy. A nič viac. Koniec koncov arašídové maslo je len kaša z arašidov. Nie je to ale úplne tak. Navyše nie všetky orechové nátierky sú vytvorené rovnako.

 

Keď príde na rad arašidové maslo, nenechajte sa nalákať na etiketu „s nízkym obsahom tuku“. Väščina nízkotučných verzií nahradzuje jednotlivé zložky pridaním cukrov a čiastočne stužených olejových tukov, ktoré by mohli byť škodlivé pre vaše zdravie. Arašídové maslo by nemalo byť sladké, iba mierne nasladlé.

 

Rovnako sa vyhýbajte rôznych príchutiam arašidového masla – s hrozienkami, bielou čokoládou, alebo s banánom. Uvedomte si, že táto pridaná príchuť takmer vždy ide spolu so zvýšeným obsahom cukrov ako aj s rôznymi stabilizátormi.

 

 

Nehľadiac na použité prísady a technológie výroby sa arašidové maslo delí do dvoch základných skupín:

Arašidové maslo jemné (Smooth Peanut Butter) - je arašidové maslo veľmi jemnej, až krémovej konzistencie. Vyznačuje sa výbornou rozpustnosťou. Arašidy sú pomleté veľmi jemne a neobsahuje takmer žiadne jazykom hmatateľné kúsky arašidov. Používa sa okrem nátierky aj ako prísada do nápojov, ako náplň pri pečeni, alebo na prípravu zmrzliny.

 

Arašidové maslo s kúskami (Crunchy Peanut butter) - je arašidové maslo, ktoré je obohatené malými kúskami arašidov. Dá sa rovnako ako jemný variant použiť pre náter obľúbeného pečiva. Ďaleko viac sa však využíva na prípravu cukroviniek a rôznych proteínovo-sacharidových tyčiniek.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Van der Bellen nevyhral, to len populizmus porazil sám seba

Miloš Zeman sa tešil predčasne. Ukazuje sa, že víťazstvá radikálov či populistov nie sú ani v dnešnej dobe samozrejmosťou.

KOMENTÁRE

Renzi dal sám sebe mat. Dostala ho aj Európa?

Taliansky výsledok je politicky nepomerne ďalekonosnejší než rakúsky.

SVET

Taliansky premiér Renzi po prehre v referende podá demisiu

Hlasovanie zaznamenalo vysokú účasť.


Už ste čítali?