Skrytý cukor všade okolo nás

Autor: Michael Achberger | 11.9.2015 o 8:13 | Karma článku: 5,47 | Prečítané:  2019x

Vynechali ste sušienky, sladkú kolu, sladkosti.. Ale to neznemená, že cukor už nie prítomný vo vašej strave. Môžete príjmať cukor bez toho, aby ste o tom vedeli, nevedome. Cukor sa totiž pridáva aj do potravín, do ktorých by ste..

...to nepovedali. Neôsobia sladko je chlieb, korenia, omáčky... Preto aj pri maximálnom dodržiavaní vami predpokladaného zdravého jedla môžete príjmať nadmerné množstvo cukrov a ani o tom nemusíme vedieť.

S vysokým obsahom cukru v strave sa zvyšuje šanca na vznik zubného kazu, ochorenie srdca a cukrovky, nehovoriac o priberaní na váhe. Vyskúšajte si teda zopár tipov, ako mať príjem skrytých cukrov pod kontrolou a ako sa celkovo vysporiadať s jeho nadmerným prijímom:

1.         čítajte si etikety potravín

Po prečítaní zloženia potravín si veľmi rýchlo uvedomíte, ako často sa pridáva cukor do potravín, aj keď to na prvý pohľad tak nevyzerá. Napríklad taká paradajková omáčka, knackerbroty, korenia, šalátové dressingy.. Pri čítaní ingrediencií si pozrite poradie, v ktorom sú uvedené jednotlivé zložky. Najprv sú uvádzané zložky s najväčším zastúpením, na konci zase zložky s nižším výskytom. Pokiaľ je teda cukor príliš blízko k začiatku uvedeného zloženia potravín, tak si radšej pohľadajte inú alternatívu s lepšími ingredienciami.

 

 

2.         naučte sa hľadať skryté názvy cukrov

Keď budete čítať etikety potravín, tak slovo cukor nemusí byť uvedená ako priama zložka. Cukor sa skrýva pod niekoľkými záludnými menami ako napríklad vysoký obsah fruktózy, kukuričného sirupu, trstinového sirupu, invertného cukru, melasy, sacharózy, sirupu z hnedej ryže,  medu či javorového sirupu. Tieto názvy môžu byť uvedené samostatne v zozname zložiek potravín, takže aj keď to niekedy na prvý pohľad nevyzerá, tak môžu jednotlivé potraviny mať aj 3 alebo 4 druhy takýchto cukornatých sladidiel. Pokiaľ sa teda objaví viac takýchto názvov na etikete pri jednej potravine, môže to znamenať, že dané jedlo nie je také zdravé ako na prvý pohľad vyzerá.

3. kupujte nesladené výrobky

Akonáhle budete vedieť, kde sa cukor skrýva, tak môžete začať robiť zmeny. Kupujte preto potraviny označené „bez pridaného cukru“ alebo „nesladené“. Viaceré potraviny majú svoje nesladené alternatívy, možno to chvíľu potrvá, kým nájdete tie správne. Urobíte si tak zoznam produktov, ktoré budete pravidelne kupovať.

 

4.         odcukrujte sa postupne

Pokiaľ vás chytajú abstinenčné príznaky po vynechaní cukrov v jedálničku, čo je docela prirodzené, tak často nastane tá chvíľa, že podľahnete vábeniu sladkosti a poddáte sa tomu. Skúste ísť na to pomalšie: napríklad ak ste pridávali dva balíčky cukrov do kávy, tak vyskúšajte tento cukor postupne vynechávať. Prvý týždeň vynechajte jeden balík, ďalší týždeň len pol balíka až nakoniec pridáte len trocha mlieka. To isté skúste napríklad s jogurtami: ak ste mali radi sladké jogurty, tak vyskúšajte postupne zmiešavať do neho čistý biely jogurt až nakoniec bude z toho len biely jogurt bez osladenia, prípadne jogurt len s pridaním ovocia.

 

 

5.         nezabúdajte zvýšiť bielkoviny a tuky

 

Nezdravé sacharidy zastúpené cukrom môžu rozkolísať výrazne hladinu cukru v krvi. Krvný cukor vie rýchlo vystúpiť a rovnako rýchlo vie aj klesnúť a spôsobiť ešte výraznejší hlad. Ak chcete minimalizovať tento rýchly vzostup a pád, tak sa zamerajte viac na bielkoviny, zdravé tuky a vlákninu. Ich zvýšeným množstvom spomalíte uvoľňovanie krvného cukru vo vašom tele a udržíte si ho na dlhší čas k dispozícii. Napríklad k raňajkám pridáte mandle k obvyklým ovseným vločkám, alebo na olovrant zaradíte kvalitnú morčaciu šunku alebo syr s jalbkom. Tuky sú kľúčovým hráčom, pretože pomáhajú vám dodať pocit plnosti na dlhšiu dobu a tým pomáhajú znižovať túžbu po cukre. Zamerajte sa na tuky ako je avokádo, orechy, semená, zdravé oleje ako olivový olej, olej z vlašských orechov alebo kokosový olej.

6.         nesnažte sa podvádzať príliš často s umelým cukrom

Keď znížite vás príjem cukrov, môžete byť v pokušení prepnúť svoj príjem na sladké vo forme umelých sladidiel. Ako napríklad diétna kola, sirupy, umelé sladidlá v káve ... Ich častým a príliš veľkým príjmom si len vyvolávate ešte vyššiu chuť na sladké potraviny. Príjmom sladidiel zvýšite produkciu inzulínu v tele, to môže viesť namiesto očakávaného chudnutia k spomaleniu metabolizmu a tým k ukladaniu tukov. Ďalším problémom pri nadmernom užívaní sladidiel je zvýšená retencia vody -  budete viac zavodnení, opuchnutí, budete pôsobiť tučnejšie.

 

7.         pridávajte si chute do potravín

Používajte prírodné ochucovadlá do vášho jedálnička. Vanilka, vanilkový extrakt, koreniny, citrusové výťažky pridajú príjemnú sladkú chuť do potravín bez toho, aby ste používali cukor. Skúste si napríklad objednať latte a dodajte mu chuť s kakaom alebo vanilkovým práškom. Alebo namiesto ochutených ovsených vločiek pridajte sladkú chuť pomocou škorice, muškátového oriešku a zázvora.

 

8.         nepite cukor

Skrytý cukor sa skrýva aj v rôznych nápojoch. Dokonca aj takých nápojoch, o ktorých by sme to nepovedali. Napríklad rôzne minerálne vody, vitamínové vody,  ľadové čaje, energetické nápoje, kávové nápoje alebo rôzne smoothies.

9.         občas cheatujte

Doprajte si aj čisto sladké potraviny, ale až potom ako sa úplne vysporiadate s cukrom. Najprv musíte poriadne spoznať vo vašom doterajšom jedálničku, kde sa cukor skrýva, odstrániť ho a udržať si tento stav na dlhšiu dobu. Potom občasné malé rozkolísanie cukrov v období regenerácie, napríklad počas víkendov, nebude robiť žiaden problém.

 

10.       hľadajte sladké chute aj tam, kde doteraz neboli

Pokiaľ vydržíte dostatočnú dobu bez cukru, tak vaše chuťové poháriky sa tomu prispôsobia a nebudú také otupené voči menej výrazným sladkým chutiam. Super sladké potraviny ako sú zmrzlina a sladkosti vám potom budú pripadať ako príliš sladké. V takom stave aj malý kúsok koláča bude stačiť na uspokojenie sladkej chuti. Neskôr postrehnete, že aj doteraz nesladké potraviny získajú mierne nasladlú chuť. 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Koľko vzdelaných a talentovaných ľudí si môže Slovensko odpáliť?

Neútočme na seba, nepoužívajme slovník, ktorý nás vracia do obdobia mečiarovského gádžovstva, povinnosťou politikov je krajinu kultivovať.

PRIMÁR

Prečo by ste nemali ísť spať nahnevaní

Vedci objavili spôsob, ako sa lepšie vyrovnať so zlými spomienkami.


Už ste čítali?