Nové trendy v stravovaní - vyskúšate ich?

Autor: Michael Achberger | 5.6.2015 o 9:04 | Karma článku: 2,87 | Prečítané:  615x

Jar v plnom prúde, zobúdza sa nielen príroda ale aj naša potreba sa aktívne hýbať a žiť. Pokiaľ ste nestihli ošiaľ po novom roku, tak teraz nastupuje no obdobie, kedy sa zvykneme chudnúť a starať sa viac o seba.

Preto je namieste popozerať sa po novým trendoch, ktoré sa začínajú uplatňovať v tomto roku tak, aby ste sa v nich vyznali. Je dobré mať určitý prehľad o výživovým novinkách, budete tak vedieť filtrovať nové účinné od starého a neúčinného, alebo eliminovať nové mýty od starých overených právd.

Nové trendy, s ktorými sa ešte môžete stretnúť pri hľadaní správnej výživy nie sú ničím radikálnym, skôr sa vždy jedna o určitú evolúciu zažitých návykov a doplnkov, preto treba byť k ním subjektívne kritický a brat všetky informácie s rezervou pri porovnávaní vašich osobných skúseností s novými informáciami. Určite však stoja za to, vyskúšať ich..

 

1.         čisté jedlá

 

Prichádza trend čerstvých kvalitných jedál. Zabudnite na krabičky, zabudnite na jedlá z konzerv a trvanlivé potraviny. Najbližším a zdravým spôsobom stravovania bude konzumácia čerstvo pripravených potravín: ázijská bio kuchyňa, vegánska, bio reštaurácie sú na vzostupe.

 

2.         bez lepku, bez cukru

 

Zdravá strava vyžaduje určité potreby pre jej dodržiavanie. Existujú rôzne stravovacie smery a spôsoby. Do popredia sa stále viac dávajú negatíva konzumácie pekárenských produktov a mliekarenských produktov. Pre určitú obmenu stravovania nie je na škodu vyskúšať si aj takýto typ jedálnička. Problém ale nastáva pri hľadaní potravín, ktoré spĺňajú dané požiadavky. Cestoviny bez lepku, pečivo bez lepku, bezlaktozové mlieko a mliečne produkty. Túto potrebu si všimli aj mnohí komerční výrobcovia potravín a začali vyrábať produkty rôzneho charakteru bez lepku a laktózy ako sú rôzne cottage syry, mlieka, cestoviny, ovsené vločky, pečiva... Vhodné sú teda nielen pre ľudí so zdravotnými problémami, ale sa môžu využívať aj pri diétach, ktoré sú zamerané týmto spôsobom. Takýchto produktov začína byť stále viac a viac, možno by nebolo na škodu vyskúšať to aspoň na krátky čas.

 

3.         Naklíčené zrná

 

Naklíčené zrná a rôzne druhý alternatív múky nie sú ničím novým, ale teraz prichádza doba, kedy sa začína rozširovať ich obsah, využitie a rozširujú sa rôzne komunity, ktoré vám pomôžu s úpravou a využitím týchto potravín.

 

 

4.         Amaranth

 

Pokiaľ ste minulý rok skúšali quinou, tak amaranth by sa dalo povedať je quinioa pre tento rok. Je to mimoriadne výživné, bezlepkové zrno, má stálu konzinstenciu kaše pri varení, môže byť použitý ako alternatíva múky, alebo použitý ako doplnok pečenia.

 

5.         fermentované potraviny

 

Ferementované potraviny sú späť – kimchi, kapusta, kombucha. Pomáhajú vyrovnať črevnú flóru, zlepšujú trávenie, znižujú riziko cukrovky typu II, posilňujú imunitný systém. Uchytili sa ich aj komerční výrobcovia a sú omnho viac dostupnejšie ako v minulosti. Kvasené potraviny obsahujú mnoho zdravých živým a pomáhajú telu absorbovať ďalšie živiny z iných potravín.

 

 

6.         žiadne superfood potraviny, ale prichádza klasika

 

Ak ste v minulosti skúšali superpotraviny ako chia semienka, acai bobule či quinoiu, tak tentokrát sa zamerajte na základnejšie potraviny a plody. Výrobcovia sa postupne zamerajú na sladké zemiaky, brokolicu či avokádo.

 

 

7.         nové druhý olejov

 

 

Olivový olej sa pomaly stal štandartom zdravej výživy. Tento prístup pochopili aj výrobcovia a začali produkovať aj ďalšie druhy olejov, ktoré sú postupne omnoho viac dostupnejšie ako v minulosti. Pripravte sa teda na vyššie využitie kokosového oleja, tekvicového, arašidového, horčičného oleja, konopného... Netreba ale zabúdať, že aj prehnanou konzumáciou olejov si môžete privodiť rôzne zdravotné problémy, platí preto všetko s mierou..

8.         maslo je späť!

 

Ľudia si začínajú pomaly uvedomovať, že vynechanie tukov z jedálnička nie je úplne v poriadku a nie je v súlade so zdravou výživou. Začínajú sa postupne presadzovať kvalitné maslá, farmárske maslá alebo špecifické čisté maslá ghí.

 

 

9.         Predaj miestnych potravín

 

V minulosti sme sa často zameriavali na  syntetické potraviny z hypermarketov, postupom času sa do popredia dostáva domáca výroba, veľakrát s podtitulom bio. Takéto potraviny majú odlišnú, príjemnejšiu chuť. A dobrý pocit, že ste podporili domáci trh je tiež na mieste.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Koľko vzdelaných a talentovaných ľudí si môže Slovensko odpáliť?

Neútočme na seba, nepoužívajme slovník, ktorý nás vracia do obdobia mečiarovského gádžovstva, povinnosťou politikov je krajinu kultivovať.

PRIMÁR

Prečo by ste nemali ísť spať nahnevaní

Vedci objavili spôsob, ako sa lepšie vyrovnať so zlými spomienkami.


Už ste čítali?