reklama

Soli sa netreba báť, tak ako sa to zvykne prezentovať

Soľ je minerál nevyhnutý pre zdravé fungovanie tela. Tento fakt treba mať na pamäti, pred tým, ako sa rozhodnete soľ „úplne vylúčiť“ z vášho jedálnička. Na druhej strane je pravda, že väčšina jedál v dnešnej dobe obsahuje až príliš veľké množstvo soli.  Príliš vysoké množstvo soli potom môže viesť k hypernatremii, alebo nerovnováhy množstva soli a vody v tele, v krátkodobom horizonte, zvýšený krvný tlak, srdcové choroby, mŕtvica a osteoporóza z dlhodobého hľadiska.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Preto si treba dať pozor na odporúčanú dennú dávku soli pre človeka, a to 5-6 g soli denne. Často sa však prekračuje daná hodnota priemerne až na dvojnásobok, čo nemusí byť až taký problém, všetko totiž záleží na individualite organizmu: či človek športuje, v akej miere sa potí, ako sa celkovo stravuje, ak má metabolizmus... Ako teda zistiť, že konzumujeme až príliš veľa soli denne?

Bežná kuchynská soľ.
Bežná kuchynská soľ. (zdroj: http://www.foodnavigator.com/var/plain_site/storage/images/publications/food-beverage-nutrition/foodnavigator.com/science-nutrition/high-salt-intake-linked-to-premature-cellular-aging/8901195-1-eng-GB/High-salt-intake-linked-to-premature-cellular-aging.jp)

- Polotovary a rýchle občerstvenia

Ak je veľká časť vašej stravy tvorená zo spracovaných potravín a z rýchleho občerstvenia, tak je skoro isté, že váš denný príjem soli ste určite presiahli. Soľ sa pridáva do týchto potravín nadmieru, zvyšuje ich trvanlivosť a tiež kvôli tomu aj lepšie chutia. Snažte sa teda znížiť množstvo spracovaných potravín vo vašej strave, nahradiť ich čerstvÝmi alternatívami, alebo aspoň s polotovarmi označenými ako s nízkym obsahom soli - nízkym obsahom sodíka a pokiaľ je to možné so zvýšeným množstvom draslíka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- Hypernatrémia

Hypernatrémia nastane, keď sa človek stane dehydratovaný a obličky sa nemôžu vyrovnať s prebytkom soli v krvnom riečisku. Tento stav nastáva pri zvracaní, keď máte horúčky, alebo keď veľa cvičíte a nedodávate telu dostatok vody, prípadne pijete slané minerálne nápoje alebo tabletky alebo príliš veľa solíte.

Takýto stav môže viesť až poškodeniu mozgu, preto hneď ako dostanete príznaky, treba doplniť čo najskôr tekutiny a urýchlene navštíviť lekára. Medzi príznaky patrí podráždenosť, svalové kŕče, zmätenosť, depresia a zvracanie.

- Nadúvanie

Kuchynská soľ môže spôsobiť zadržiavanie vody, keď sa telo snaží zriediť soľ s veľkým množstvom vody. To môže spôsobiť určité nadúvanie, ktoré je neestetické a nepríjemné. Najlepším spôsobom ako znížiť toto nadúvanie v čo najkratšom čase je piť viac vody, čo pomôže k vyprázdneniu soli z vášho telového systému.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Himalájska soľ.
Himalájska soľ. (zdroj: http://shop.thespicelab.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/0/2/027-7_2.jpg)

- Nadmerný smäd

Všeobecne platí, že ľudia, ktorí konzumujú veľa soli, tak pijú aj veľa vody. Samozrejme, nadmerný príjem vody môže súvisieť aj s inými faktormi ako je šport, alebo iné zdravotné ťažkosti, ale pokiaľ to dáme súvisloti so soľou, tak to môžeme brať ako určitý faktor nadmerného príjmu soli. Ak teda pijete nadmerné množstvo vody v poslednej dobe , bez toho, že by ste niečo zmenili vo vašom dennom režime, tak to môže byť indícia nadmerného príjmu soli a odporúčam vám, ak máte pochybnosti, ísť na krvný test.

- Krvný test

Ak teda spĺňate väščinu príznakov vysokého príjmu soli, tak stojí na zváženie to, aby ste si dali spraviť krvný test, ktorý presne ukáže hladinu soli vo vašom krvnom riečišti. Takýto test sa dá bez problémom objednať u vášho obvodného lekára, často býva súčasť preventívnej prehliadky. Pravidelnými testami predídete nepríjemným zdravotným komplikáciám.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nezabúdajte: soľ by ste nemali vynechať úplne z vášho jedálnička! Soľ má určitú biochemickú funkciu vo vašom tele a je naozaj potrebná. Vhodným kandidátom príjmu soli je morská soľ pre jej prirodzene aditívum – jód. Namiesto úplného vynechania soli z potravy sa snažte obmedziť iba jej nadmerný príjem z polotovarov a z fast foodov, prípadne ak presálate potraviny samy, tak znížte jej príjem, ale nie úplne vynechajte.

Všetko má teda dve strany mince. Nie je teda vhodné ani úplne zníženie príjmu soli, úplne nevhodné je znížiť príjem soli pod 2300mg denne. Môžu nastať aj určite zdravotné rizika pri dlhodobom nízkom príjme sodíka:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- Inzulínová rezistencia (diabetes)

- Metabolický syndróm

- Zvýšená kardiovaskulárna mortalita

- Poruchy rovnováhy, pády a časté zlomeniny

- Prehnaná chuť k slaným potravinám

Pre správne fungovanie srdca je tiež vhodné mať vyrovnanú hladinu sodíka voči draslíku, čo v prípade nedostatočného príjmu sodíka vedia k určitým zdravotným rizikám.

Pre zdravé srdce teda nemusíte obmedziť sodík a teda soľ v nadmernom množstve, ale skôr sa snažte sústrediť sa na to, aby ste mali dostatočný príjem draslíka. Draslík je tiež nevyhnutný pre správnu funkciu buniek a dôležitý pre kardiovaskulárne zdravie. Preto je dôležité dodržovať pomer sodíka voči draslíku na vyrovnanej úrovni – sodík môže zvýšiť krvný tlak, draslík zase môže krvný tlak znížiť – ideálne je mať tieto faktory vyrovanané.

Problémom spracovaných potravín teda nie je len zvýšené množstvo soli v potravinách, ale hlavne nevyrovnaný pomer príjmu soli voči príjmu draslíka. A to spôsobuje následne problémy. Ak teda môžete a máte tú možnosť, vyberte si zo spracovaných potravín také, kde je zvýšený podiel DRASLÍKA a urobíte tak pre svoje telo lepšie. Ešte lepším riešením je úplne vynechanie takýchto jedál. Pre zvýšenie draslíka v potravinách zvýšte príjem surového ovocia, zeleniny – hlavne listovej zeleniny ako je špenát a kel a oranžovej zeleniny ako sú sladké zemiaky, sušená fazuľa, orechy, semená, pohánka a amarant.

Ako soliť jedlá

V prvom rade treba nájsť správny zdroj soli – chloridu sodného. Väčšina zdrojov soli je na 99% zhodných obsahuje cholorid sodný, čiže soľ. A to jedno percento je to, v čom sa líšia dané soli. Pri rafinovanom spracovaní soli sú to nevhodné ťažké kovy. Čiže bežná kuchynská soľ nie je úplne najvhodnejšia pre solenie potravín. Rafinovaná soľ má v sebe hliník, železité produkty a bielidlá. Ďalej sa pridávajú dalšie látky pre zvýšenie trvanlivosti.

Rafinovaná soľ má negatívne účinky na naše vnútorné tkaniva – spôsobuje omnoho vyššiu zavodnenosť ako pri vhodnom zdroji soli. Bunky zasiahnuté takouto soľou uvoľňujú viac vody zo seba s cieľom riediť, neutralizovať a rozobrať danú soľ. Tento stav dehydratuje bunky, oslabuje ich a môže ich aj trvalo zničiť.

Rafinovaná soľ je aj často zodpovedná za vznik mnohých ochorení, vrátane ochorení štítnej žľazy a metabolických disfunkcií.

Riešenie: morská soľ

Morská soľ.
Morská soľ. (zdroj: http://www.seasaltsuperstore.com/Userfiles/Replacement-Pics/shutterstock_70709578.jpg-Sea-salt-mounds.jpg)

Prírodná morská soľ obsahuje v sebe viac ako 80 stopových minerálnych látok, vrátane draslíka a iba 92% chloridu sodného. Je bez hliníka a iných toxických látok. Má oproti kuchynskej soli výraznejšiu a lepšiu chuť.

Ďalšou a podobnou alternatívou je používanie himalájskych solí – veľmi podobné účinkami ako morská soľ.

Soli sa teda báť nemusíte, priamo zo soli sa nezavodňujete. Stačí si vybrať správny zdroj soli a dodať dostatočný príjem draslíka. To obávané zavodnenie zo soli nie je vôbec také výrazne ako sa mnohí boja. Je to skôr o vyrovnaných hladinách v tele a dostatočnom športovom výkone. Čoho by ste sa mali báť, ak vám ide o zavodnenie, je nadmerný príjem sacharidov a to hlavne cukrov v nevhodných formách ako sú sladkosti, veľa ovocných štiav a alkohol. Z príjmu sladkých potravín sa zavodníte omnoho viac ako z príjmu soli. Ale tiež iba dočasne. Stačí len upraviť stravovací režim a voda opadne Do estetickejšej formy.

Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  532
  •  | 
  • Páči sa:  912x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu