Toto sú zdravé náhrady za cukor pre vás

Autor: Michael Achberger | 2.4.2015 o 9:12 | Karma článku: 3,68 | Prečítané:  2310x

Okolo cukru už vyšlo veľmi veľa informácií, veľmi často negatívnych. Mnohé z nich sú pravdivé a je dobré vedieť, čo všetko robí s našim telom bežný rafinovaný cukor. Okrem zvýšeného rizika obezity sú tu aj ďalšie zdravotné riziká.  Takže cukor, áno – je presne tak zlý, ako sa o ňom aj hovorí. S cukrom sa spája riziko obezity, srdcových ochorení, rakoviny a poruchy funkcie mozgu – niekto by mohol povedať, že cukor je pre nás jed. Naozaj tu záleží od času, kedy cukor sa odporúča príjmať a kedy nie. Najvhodnejším časom pre prísun cukru v jedálničku (a iných sladkých potravín ako ovocie) je po aktívnom pohybe, tréningu, športe.

Na trhu existujú mnohé alternatívy za cukor, ak vynecháme všetky umelé náhražky, tak nám zostane len zopár „zdravých“ údajne menej nebezpečných náhrad ako bežný biely rafinovaný cukor. Tieto náhrady sa spoliehajú, že dodajú sladkú prirodzenú chuť do vašich jedál s použitím určitého pomeru fruktózy v danom sladidle.

Treba si však uvedomiť, že aj fruktóza nie je úplne bezpečná: môže zvýšiť hladinu cholesterolu, zvyšuje glykolyzovaný hemoglobín (indikátor diabetes), zvyšuje krvný tlak a negatívne pôsobí na inzulínovú rezistenciu končiacu až diabetom 2. typu.

Takže pri výbere zdravej náhrady za cukor sa treba riadiť aj obsahom fruktózy v sladidle. Taktiež mnoho takzvane zdravých sladidiel sú vlastne rovnako nebezpečné ako bežný rafinovaný cukor.

 

Konzumáciou príliš veľkého množstva cukrov, taktiež aj tých skrytých, ktoré číhajú v potravinách si podlamujeme našu energiu – táto jednoduchá energia vám nevydrží príliš dlho a môže nastať silný energetický útlm.  Z toho prichádza zase hlad a pokiaľ zase skonzumujete cukor, tak sa kruh opakuje.

 

Pokiaľ je to teda možné, vyhnite sa dosládzaniu vašich potravín, vynechajte cukor z vášho jedálnička a namiesto sladkých vecí pridajte viac ovocia. V takej forme je fruktóza omnoho menej nebezpečnejšia a prirodzenejšia.  Pokiaľ ale chcete aspoň trocha sladiť a zdravo, tak si pozrite prehľad najbežnejších zdravých sladidiel a vyberte si sami, čo vám vyhovuje:

 

Javorový sirup

Zdroj: pozbieraná miazga z javorov, ktorá sa zvarí, filtruje a dostáva sa z nej cukor.

Výhody: skladá sa zo 70% sacharózy, má nižší obsah fruktózy a obsahuje rôzne antioxidanty.

Nevýhody: stále obsahuje dosť fruktózy

 

 

Agávový sirup

Zdroj: lisovaním listov modrej agáve a následným spracovaním sa získa daný sirup

Výhody: je intenzívne sladký, nepotrebujete ho vo veľkých množstvách

Nevýhody: má veľmi vysoký obsah fruktózy – 75 až 90 percent, čo je viac ako v  kukuričnom sirupe obsahujúci tiež veľké množstvo fruktózy. Ťažko sa teda metabolizuje v tele a tak zvyšuje hladinu cukru v krvi.

 

 

Melasa

Zdroj: vedľajší produkt rafinácie cukrovej trstiny

Výhody: je bohatá na rôzne živiny, ktoré sa extrahovali počas spracovania cukrovej trstiny – železo, horčík, zinok, vápnik a draslík. Hustá melasa je bohatá na minerály a obsahuje aj dostatok železa – je to tým pádom vhodné ako náhrada železa pre vegánov.

 

Nevýhody: obsahuje tiež veľké množstvo fruktózy

 

 

Med

Zdroj: kvetový nektár, ktorý sa zbiera včelami, tie zase  rozčlenia nektár na jednoduchšie cukry a uložia do plástov.

Výhody: samotný surový med priamo od včelára obsahuje v sebe množstvo živín. Žiadne ďalšie nevyhnutné spracovanie nie je nutné, produkt je priamo prírodný, organický, často sa používal namiesto cukru už v minulosti.

Nevýhody: takmer polovica medu je z fruktózy.

 

Stévia

Zdroj: výťažok z listov stévie

Výhody: je to do určitej miery prírodný produkt, nemá sebe žiadne sacharidy ani kalórie, nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Má veľmi nízky glykemický index, má aj ďalšie zdravotné výhody nielen ako sladidlo. Predáva sa vo viacerých formách – samotné listy, tablety, prášok, granulát, tekutina.

Nevýhody: rovnako ako umelé sladidlá, po užití môže vyvolať chuť na sladké, miestami má horkastú chuť.

Xylitol

Zdroj: pochádza z rastlinných vlákien z rôzneho pôvodu. Vyskytuje sa tiež v niektorých druhoch ovocia.

Výhody: veľmi malo kalórií, nezvyšuje hladinu cukru v krvi – vhodné aj pre diabetikov

Nevýhody: môže pochádzať z geneticky modifikovaných potravín ako je kukurica, pokiaľ si niekto na to potrpí. Miestami má horkastú chuť.

 

Sirup z hnedej ryže

Zdroj: hnedá ryža, ktorá sa varí – z nej sa vyťažia enzými a tie sa dodatočne nechajú rozložiť na cukor.

Výhody: neobsahuje žiadnu fruktózu.

Nevýhody: neobsahuje skoro žiadne pozitívne dodatočne živiny ako iné sladidlá, môže obsahovať arzén.

 

 

Kokosový palmový cukor

Zdroj: extrahovaná šťava z kokosovej palmy, vyvarená a dehydrovaná.

Výhody: nízky obsah fruktózy, vysoký obsah draslíka a vitamínu C. Treba si dať pozor pri kúpe, niektorí výrobcovia pridávajú trstinový cukor pre zlepšenie chuti.

Nevýhody: stále obsahuje fruktózu, má rovnaké množstvo sacharidov a kalórií ako cukor.

 

 

 

Ak ste sa už rozhodli pre akúkoľvek alternatívu, nezabúdajte že aj tieto sladidlá treba brať s mierou. Nemajú slúžiť pre oklamanie tela a mysle, ale ako príjemné a zdravé spestrenie vášho zdravého životného štýlu.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Koľko vzdelaných a talentovaných ľudí si môže Slovensko odpáliť?

Neútočme na seba, nepoužívajme slovník, ktorý nás vracia do obdobia mečiarovského gádžovstva, povinnosťou politikov je krajinu kultivovať.

PRIMÁR

Prečo by ste nemali ísť spať nahnevaní

Vedci objavili spôsob, ako sa lepšie vyrovnať so zlými spomienkami.


Už ste čítali?