Raňajky určite nevynechávajte

Autor: Michael Achberger | 14.11.2014 o 9:09 | Karma článku: 3,47 | Prečítané:  712x

Raňajky sú pre nás veľmi dôležité, vedeli to už naše mamy, ktoré nám ráno núkali jedlo napriek tomu, že hlad sa nedostavoval a my by sme radšej o niečo dlhšie pospali ako jedli - je to ale veľká chyba vynechávať raňajky.  Aj keď po prebudení nemusíme byť hneď hladní, je vhodné aspoň trocha si nanútiť niečo vypiť a zjesť - vášmu telu to len prospeje. Uvedomte si, že čas medzi tým ako idete späť a vstanete ráno je veľmi dlhá doba, kedy telo nie je dostatočne vyživované, dostáva sa do katabolizmu, postupne až k ubúdaniu svalovej hmoty. Okrem toho, že príjmom raňajok zastavíte katabolizmus, tak ranné vhodne zvolené jedlo pozitívne vplýva aj na váš metabolizmus.

Výhody dobre vyvážených raňajok

V prvom rade raňajkami dodáme dostatok energie pre celé dopoludnie, tak aby bolo telo a myseľ maximálne efektívne. Telo pracuje rovnako ako auto - tiež by nejazdilo bez paliva, v našom prípade to palivo je správne zvolené jedlo.

Raňajky pomáhajú sústrediť sa či už v práci alebo v škole. Mozog pracuje predovšetkým z cukrov, takže ak dochádza k pravidelnému vynechávaniu raňajok, môžu sa hneď z rána dostaviť závrate, alebo nechutenstvo čokoľvek vykonať, alebo nad niečím rozmýšľať.

Pravidelným ranným jedlom si pomôžete zbaviť sa podráždenosti - súvisí to s tým, že príjmom jedla potlačujete hlad, ktorý sa dostaví v doobedných časoch.

Raňajkami si chránite žalúdok. Mnoho ľudí namiesto správnych raňajok zvolí ako prvú vec, ktorú prijme do seba, kávu. To je pre takto "nezobudený žalúdok" veľmi nevhodné načasovanie - káva, kofeín pôsobia veľmi agresívne na steny žalúdka, ktoré neboli zasiahnuté raňajkami.

Raňajky vám pomôžu skonzumovať menej kalórií pri obede vďaka menšiemu hladu a pravidelnému príjmu jedla.

Raňajky pomáhajú zdolávať vlčie hlady, ktoré často končia uspokejením z fastfoodov, alebo nevhodným sladkým rýchlym snackom. Nielen, že bez raňajok môžete robiť nerozumné rozhodnutia pri výbere jedál, ale je veľmi pravdepodobné, že pri väčšom hlade si budete chcieť napchať omnoho väčšie množstvo nezdravého jedla do úst za čo najkratší čas - tým si chcete zahnať hlad čo najrýchlejšie. Tým si ale zvyšujete celkový príjem kalórií počas dňa, čo potom znova vedie k pribúdaniu telesnej hmotnosti.

Raňajky vám urýchľujú váš metabolizmus. A tým spáliť viac kalórií počas dňa. Keď je telo dlhšiu dobu bez jedla (čas od spánku po prebudenie), tak metabolizmus dostáva signál, aby sa spomalil, že prichádza obdobie bez jedla a snaží sa zachovať prijaté palivo z predchádzajúceho dňa. A čím dlhšie ste bez jedla, napríklad až po obednú prestávku, tak o to viac sa metabolizmus spomalí a o to viac si telo prijatú energiu uloží vo forme tukov. Preto pri pravidelnom dávkovaní jedla v menších množstvách telo stimulujete a nie je tak dôvod spomaliť vás metabolizmus a tým spáliť viac kalórií.

 

Takže verím, že už nevidíte žiaden dôvod vynechávať raňajky a viete už, že raňajky sú niečo, čo je potrebné zahrnúť do ďalšieho dňa. Mnoho ľudí sa ale bude brániť tým, že oni jednoducho nepotrebujú raňajkovať, že naozaj nie sú hladní. Ale treba si uvedomiť, že raňajky nie sú o hlade, ale o vyššie uvedených dôvodoch. Pre mnohých to bude zo začiatku otázka cviku, kým si zvyknú na raňajky. Telo má tendeciu riadiť sa podľa určitých rutinných činností. Neraňajkovať je pre telo istý zvyk a reakcia je potlačenie vytvárania túžby po jedle. Ale stačí taký týždeň až dva a vytvoríte si novú rutinu - raňajky potom budú medzi prvými činnosťami hneď po ránu a bude sa vám to zdať prirodzené. Pre mnohých je jednoduchšie prijať tekutú stravu, tak odporúčam zo začiatku začať s jednoduchým nízkokalorickým smootie.

Čo na raňajky?

Existuje veľa možností, podľa čoho si vybrať, niekto preferuje sacharidové typy raňajok, niekto zase bielkovinové typy.

Medzi sacharidové tipy by sme mohli zaradiť ovsené vločky. Môžete ich ochutiť mrazeným ovocím, trochou medu, alebo nakrájaným jablkom, banánom, proteinovým práškom  - vytvoríte si tak chutné, komplexné jedlo.

Hotové obilniny z obchodu - pri nich si dávajte pozor, aby pridané množstvo cukru bolo na minimálnych hodnotách. Vhodné je, keď obsahujú zvýšené množstvo vlákniny a minimálne množstvo tukov.

Ovocie: ak preferujete ovocie, tak odporúčam malú misku nakrájaného ovocia aj so všetkými šupkami. Riaďte sa podľa farby - nech vaša miska s ovocím žiari všetkými možnými farbami. Tým si zabezpečíte príjem celého spektra vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

Ak preferujete bielkovinový typ raňajok, tak odporúčam začať s vajíčkami. Neublíži vám ani malé množstvo žĺtok, keďže v žĺtkach je ukrytý všetok tuk z vajíčka.

Aj klobása patrí medzi vhodné bielkovinové raňajky. Teraz ale nemám na myslí tučné štandartné klobásy, ale na trhu nájdete aj nízkotučné varianty, prípadne špeciálne morčacie či kuracie klobásy.

Nech sa už rozhodnete pre akékoľvek jedlo na raňajky, raňajkovať by ste jednoducho mali.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Koľko vzdelaných a talentovaných ľudí si môže Slovensko odpáliť?

Neútočme na seba, nepoužívajme slovník, ktorý nás vracia do obdobia mečiarovského gádžovstva, povinnosťou politikov je krajinu kultivovať.

PRIMÁR

Prečo by ste nemali ísť spať nahnevaní

Vedci objavili spôsob, ako sa lepšie vyrovnať so zlými spomienkami.


Už ste čítali?