S Bio pre zdravie?

Autor: Michael Achberger | 6.12.2013 o 8:24 | (upravené 6.12.2013 o 8:38) Karma článku: 4,11 | Prečítané:  749x

Mnoho ľudí aj športovcov dáva prednosť BIO potravinám, pred bežne dostupnými potravinami v obchodoch. Konzumáciou BIO (inak nazvaných prírodných) potravinami sa môžete vyhnúť príjmu rôznym pesticídom, konzervantom a ďalším zlým látkam pridávaných do potravín. Avšak prináša konzumácia bio-potravín skutočne nejaké  výhody?

Biopotraviny sú pestované v pôde, ktorá je hnojená iba prirodzenými hnojivami. Farmy zamerané na produkciu biopotravín (biofarmy), majú svoje špecifické programy na kultiváciu pôdy a produkciu zdravých produktov.

Keď hovoríme o biopotravinách, väčšinou máme na mysli hlavne ovocie a zeleninu. Máme však k dispozícií aj mäso, mliečne výrobky a vaječné výrobky. Tie pochádzajú z fariem kde je veľmi prísne kontrolované dodržiavanie noriem pre používanie organického krmiva, kde je zakázané užívanie antibiotik a zvieratá musia mať prístup do volnej prírody, na lúky, čerstvý vzduch a slnečné svetlo.

 

Rozdiel medzi potravinami a tradične upravovanými potravinami môžete poznať už pri pohľade na ich obal, lepšie povedané zloženie. The U.S. Department for Agriculture (ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov amerických), vyžaduje dodržiavanie prísnych noriem a pravidiel pre popis týchto výrobkov, aby ich konzumentom poskytli presný obsah týchto potravín. Potravina označená popisom BIO, by mala byť zárukou, že daná potravina je vyrobená z 95 % biosurovín.

 

Konzumácia biopotravín oproti tradičným sa teda javí ako výhodnejšia a bohatšia pre nutričné hodnoty.

Niektoré výskumy priniesli tieto poznatky o BIO potravinách:

 

-biopotraviny majú vyššiu výživovú hodnotu. Obsahujú väčšie množstvo vitamínu C, minerálov, antioxidantov a ďalších látok.

-konzumácia biopotravín znižuje riziko výskytu zdravotných problémov spojených s kontamináciou potravinami. Výsledky jednej štúdie poukázali, že deti konzumujúce biopotraviny mali v moči len šestinový obsah látok vznikajúcich spracovaním pesticídov v tele oproti deťom konzumujúce tradičné potraviny. To je jedn z vážnych dôvodov prečo dávať prednosť biopotravinám.

-Biopotraviny sú dobré nie len pre človeka, ale pre celú planétu. Metódy využívané na biofarmách sú pre životné prostredie menej škodlivé ako bežné zaužívané hospodárske postupy. Pouížívanie prírodných produktov zvyšuje kvalitu pôdy.

 

Či už budete konzumovať biopotraviny, alebo nie, hlavnou zmenou, ktorú môžete urobiť pre svoje zdravie je jesť viac ovocia a zeleniny. Mnoho prieskumov dokázalo, že ľudia môžu upevniť svoje zdravie a zvýšiť kvalitu života práve konzumáciou potravín rastlinného pôvodu. Konečná voľba je na každom z nás.

 

Za poskytnuté informácie ďakujem môjmu kolegovi Karoloi Bertovi.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Koľko vzdelaných a talentovaných ľudí si môže Slovensko odpáliť?

Neútočme na seba, nepoužívajme slovník, ktorý nás vracia do obdobia mečiarovského gádžovstva, povinnosťou politikov je krajinu kultivovať.

PRIMÁR

Prečo by ste nemali ísť spať nahnevaní

Vedci objavili spôsob, ako sa lepšie vyrovnať so zlými spomienkami.


Už ste čítali?