S umelými sladidlami jednou nohou v hrobe

Autor: Michael Achberger | 22.11.2013 o 11:12 | Karma článku: 7,88 | Prečítané:  2475x

Umelé sladidlá sa udomácnili v našom jedálničku veľmi rýchlo. V každej domácnosti sa určite nájdu nejaké sladidlá. Niektoré štúdia potvrdzujú prínos sladidiel v racionálnej výžive, iné zase ich úplne vylučujú zo stravy. Treba si však povedať, že umelé sladidlá sú predsa len chemické látky a už len ten pocit, že si úmyselne pridávame chémiu do jedla nie je veľmi príjemný. Všeobecne môžeme povedať, že stále nie sú pre nás sladidlá natoľko preskúmané, aby sme mohli povedať, že sú neškodné, ale ani že sú zdraviu škodlivé. Čo je však neznáme, to radšej užívať na vlastné riziko.

Predstavíme si teda tie sladidlá, ktoré sú najviac kontroverzné a môžu nám spôsobiť najviac problémov, teda budeme vychádzať s nahlásených prípadov, s ktorými sa tieto sladidlá spájajú.

 

Aspartám:

Nahlásené nežiaduce účinky: Spôsobuje bolesti hlavy, úzkosť, strata pamäti, artritídu, bolesti brucha, nevoľnosť, depresie, búšenie srdca, syndróm dráždivého čreva, kŕče, problémy so zrakom, nádory mozgu a dokonca priberanie na váhe.
Fenyalanín a kyselina aspargová priamo ovplyvňujú mozog a funkcie centrálneho nervového systému, to nám spôsobuje zmeny nálad, problémy s pamäťou a ďalšie neurologické choroby.
Metanol podľa výrobcov aspartámu sa rýchlo vylučuje z tela. Ale tento fakt nebol preukázaný  a namerali sa určité hodnoty formaldehydu v pečeni, obličkách a mozgu po požití aspartámu.

 

Acesulfam K E950:

Nahlásené nežiaduce účinky: Spôsobuje nevoľnosť, bolesť hlavy, náladovosť, poškodenie pečene a obličiek, problémy so zrakom a sladidlo bolo nahlásené ako karcinogén spôsobujúci rakovinu. Taktiež nahlásená bola hypoglykémia.
Acesulfam nesie so sebou určité obavy z toho, že ako jediný z uvedených sladidiel prešiel najmenším množstvom výskumov a vieme o jeho možných negatívnych účinkoch najmenej.  Isté štúdie však preukázali potencionálne spojenie medzi týmto sladidlom a rastom viacpočetných nádorov u laboratórnych zvierat.

 

Sukralóza:

Sukralóza sa vytvorila chlórovaním cukru. Výrobcovia tvrdia, že chlór v sukralóze sa nelíši od toho v kuchynskej soli, ale pravda je taká, že chemická štruktúra chlóru v sukralóze je takmer rovnaká ako v zakázanom pesticíde DDT.

Nahlásené nežiaduce účinky: zníženie svalového tonusu, žalúdočné kŕče a hnačka, problémy s močovým mechúrom, podráždenie kože, závraty a zápal.
Výskum ukázal, že sukralóza môže spôsobiť zmenšenie týmusu, dôležitého regulátora imunitného systému, poškodzuje obličky a môže spôsobiť ich dysfunkciu. Toto sladidlo znižuje počet zdravých črevných baktérií, ktoré sú potrebné pre správne trávenie a môže mať vplyv na účinnosť predpísaných liekov.

 

Sacharín:

Nahlásené nežiaduce účinky: Spôsobuje nevoľnosť, hnačky, kožné problémy.
Výskumy zistili spojistoť medzi častým užívaním sacharínu a výskytom rakoviny močového mechúra u potkanov. Napriek tomu bolo označenie sacharínu ako potencionálny karcinogén zrušené.

 

 

Je teda úplne na vás, ako sa rozhodnete. So sladidlami, alebo bez. A keď už bez sladidiel, tak len potom s vyváženou stravou, kde chuť na jednoduchý sladký cukor nedostane šancu.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Koľko vzdelaných a talentovaných ľudí si môže Slovensko odpáliť?

Neútočme na seba, nepoužívajme slovník, ktorý nás vracia do obdobia mečiarovského gádžovstva, povinnosťou politikov je krajinu kultivovať.

PRIMÁR

Prečo by ste nemali ísť spať nahnevaní

Vedci objavili spôsob, ako sa lepšie vyrovnať so zlými spomienkami.


Už ste čítali?