Potravinová intolerancia: pravda, či len marketing?

Autor: Michael Achberger | 18.9.2013 o 11:47 | (upravené 18.9.2013 o 21:37) Karma článku: 3,32 | Prečítané:  728x

Treba jesť toto, treba sa vyhýbať tomuto, na toto ani nepomyslieť.. Všade samé odporúčania. Každý rok, nové postupy ako schudnúť, byť zdravší, štíhlejší, silnejší, svalnatejší... Veľkou motiváciou sú pre nás rôzne známe osobnosti, ktoré držia rôzne zaručené diéty. Jednou z takých je aj potravinová intolerancia.

Tu však nejde o diétu v pravom zmysle slova. Tu ide o určitú úpravu stravovacích návykov, ktoré nám nielen že pomôžu schudnúť, ale nám poskytnú celkový pocit pohody a zdravia. Tento smer je však prezentovaný v mediách a hlavne mnohými známymi ľuďmi a laikmi ako jednoduché sa vyhýbanie sa jedlu s dôrazom na odstránenie pšenice/múky/, cukru a dokonca mäsa. To je príliš zjednodušene povedané a navyše potravinová intolerancia je vysoko individuálna záležitosť. Áno, tento trend začína byť populárny aj v našich končinách, proti tomu nič nemám, treba si však zvážiť a dopredu si zistiť o tom, čo najviac informácií. Ako som sa snažil nájsť čo najobjektívnejšie informácie o tejto problematike, tak som sa dočítal, že až 45% západnej populácie tvrdí o sebe, že trpí nejakým druhom potravinovej intolerancie. Poznáte to aj vy ,niektorí z vás, že je vám nevoľno po pečive, nemôžete čokoládu, zle vám trávi nejaká zelenina.. atď.. Bohužiaľ, prieskumy hovoria niečo iné, a to, že tieto problémy majú skôr psychologický charakter – samy si ich vyvoláme, lebo im veríme. Či už veríme, alebo neveríme potravinovej intolerancii, treba si uvedomiť, že v globále je toto odvetvie vysoko ziskové a to vďaka nevedomosti o tom, čo potravinová intolerancia vlastne je. Ako však máme zistiť, či sme skutočne potravinovo intolerantní, či si to skutočne nevymýšľame, alebo že ide už o alergiu? Treba začať tým, že vylúčime z výskumu potravinovej intolerancie alergény z potravín – pred testovaním intolerancie odporúčam ísť do nezávislej kliniky, kde Vám spravia test na potravinovú alergiu. Takto dáme nášmu telu skutočne to, čo potrebuje a klamlivým zdravotným klinikám sa určite vyhneme. Potravinová alergia je bezprostredná, rýchla a život ohrozujúca reakcia. Naproti tomu potravinová intolerancia má pomalý vývoj, môže trvať hodiny alebo dni a neohrozuje nás v priamom smere. Alergická reakcia je vyvolaná niečím/arašidy/, čo odosiela správu pre náš imunitný systém k produkcií imunoglobilínu E ako protilátku na potencionálnu obranu. Pri potravinovej intolerancií zase sa vylúči imunoglobilín G, ktorý má však oneskorené reakcie vo forme hodín až dní. Prejavuje sa to malátnosťou, podráždením čriev a nadúvaním alebo bolesťou hlavy. Ak už sme vylúčili alergény a zamerali sme sa na potraviny, o ktorým si myslíme, že ich ťažšie tolerujeme, mali by sme potom vyhľadať vhodné centrum, kde nám urobia test potravinovej intolerancie. Treba mať však na pamäti, že daná oblasť je nová, vysoko zisková a veľmi ľahko sa môže stať, že nás môžu zavádzať vo výsledkoch. Ďalším problémom je, že zisťovanie intolerancie z krvi môže byť problematické, lebo stále nie sú určené presné normy a testovanie sa stále zdokonaľuje – čo bolo dobré včera, nie je už dobré dnes. Centrá, ktoré sa zaoberajú diagnostikovaním, intolerancie, majú určitú sadu potravín, ktoré skúmajú, tieto sady však by mali byť čo najobjektívnejšie nezávislé, aby nám podali hodnotný a pravdivý výsledok. Potom Vám vystavia ako výsledok určitú diétu, určitý obmedzený okruh potravín, ktorým sa treba vyhýbať. Mnoho lekárov však nemá certifikované sady na porovnávanie a pracujú formou pokus - omyl, kde sa snažia trafiť do problematických potravín. Môže to pri istých obmedzeniach pomôcť, nie je to však odborná práca. Ako ďalší výsledok a odporúčanie môže byť nielen úplné odstránenie potravín, ale isté obmedzenie, kde napríklad výrobky zo pšenice sa nebudú jesť 3x denne ale len raz. Ako najbežnejšia forma a najčastejšia intolerancia je neznášanlivosť mlieka, teda laktózy, prípadne pšenice. Treba sa však dať reálne otestovať a zistiť si skutočné hodnoty. Diétou, ktorú Vám odporučia sa dá aj reálne schudnúť, nie je to však spôsobené tým, že prijímate tie správne potraviny, ale tým, že pokiaľ dodržujete diétu, tak zlepšujete a skvalitňujete príjem potravín v porovnaní, ako ste jedli dovtedy a to vidieť v úbytku váhy. V tejto problematike sa nájde mnoho protichodných argumentov, pokiaľ sa však rozhodnete ísť do toho, tak majte na pamäti: test si dajte urobiť iba v certifikovanom a overenom centre. Daný vedný odbor je mladý a výsledok nemusí byť presný. Pokiaľ hľadáte diétu, z ktorej schudnete, tak choďte radšej inde, k inému odborníkovi. Pred vstupom do centra sa dajte otestovať na potravinovú alergiu – testy sú jednoduché a rýchle – tým vylúčite ostatné problémy. Nezabudnite teda, výskum potravinovej intolerancie nie je diéta, ale môže Vám pomôcť žiť kvalitne.
Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Koľko vzdelaných a talentovaných ľudí si môže Slovensko odpáliť?

Neútočme na seba, nepoužívajme slovník, ktorý nás vracia do obdobia mečiarovského gádžovstva, povinnosťou politikov je krajinu kultivovať.

PRIMÁR

Prečo by ste nemali ísť spať nahnevaní

Vedci objavili spôsob, ako sa lepšie vyrovnať so zlými spomienkami.


Už ste čítali?